Публикация

Коластрата забавя стареенето

Суперхраната укрепва имунната система, има антибактериални и противовъзпалителни свойства. Преди прием е нужна консултация с лекар


Коластрата избистря тена на лицето и премахва фините бръчки,

Коластрата е първата хапка, която ни дава мама. Всеки женски бозайник храни новороденото си за кратко време с коластра, за да го защити от опасностите на новия свят. Безценната течност съдържа ценни вещества, които стимулират и поддържат жизнените процеси в организма.

Първите изследвания върху свойствата й започват преди около две столетия, а от векове в Индия коластрата от свещените крави е най-популярното лекарство за всякакви болежки.

Кравешката коластра е много по-богата на здравословни съставки от човешката. 

Съдържа концентрат от над 37 имунни и 8 растежни фактора, които поддържат и възстановяват здравословния баланс в организма. Спечелила си е прозвището естествен антибиотик, тъй като е богата на имуноглобулини, които успешно преборват бактерии, вируси и дрожди.

Съдържа полипептиди, които едновременно започват и потискат имунната реакция, а това е особено важно при автоимунните заболявания.

Коластрата е богата и на растежни фактори, нуклеотиди, аминокиселини. В нея се е събрала почти цялата азбука на витамините - А, В1, В2, ВЗ, В5, В6, В9, В12, В13, С, D, Е. Има и много минерали като калций, натрий, желязо, манган, фосфор, калий, мед, йод, магнезий, кобалт, хром, цинк.

Коластрата е изключително хранителна и укрепва имунната система. 

  • Използва се за лечение на инфекциозни заболявания още преди появата на първите антибиотици. 
  • Повишава съпротивителните сили срещу вируси и бактериални инфекции, укрепва ставите и мускулите, ускорява заздравяването на рани и възстановяването след травми. Коластрата заздравява нервите, дава енергия и е желана добавка за спортистите
  • Помага на стомашно-чревния тракт  
  • Балансира кръвната захар
  • Коластрата заздравява и нервите, дава тонус и енергия. 
  • Тя е предпочитана добавка от спортистите, тъй като подобрява мускулния тонус и физическата издръжливост.
  • Коластрата забавя стареенето на организма не само вътрешно, но и външно. Тя е истински балсам за кожата, избистря тена на лицето и премахва фините бръчки, затова и неотдавна влезе и в антиейджинг козметиката. 
  • Заради антибактериалните и противовъзпалителните си свойства е все по-желана съставка за производството на кремове, гелове, тоници и серуми. Растежните й фактори тонизират, хидратират и подмладяват кожата. Коластрата помага много при мазна кожа и акне. Често се използва в маските за лице и за коса, някои козметични салони у нас ги предлагат срещу двайсетина лева. Кравешката коластра набира популярност и като терапия против целулит.

На пазара се предлагат различни видове хранителни добавки, съдържащи коластра. 

За да запази ценните си свойства обаче, тя трябва да е абсолютно естествена и чиста. 

Добрата коластра е 100% сертифицирана, добита от здрави, пасбищни млечни крави. Всяка партида се изследва и се издава сертификат, че не съдържа никакви химически остатъци. Коластрата се преработва внимателно още в първите часове след като нуждите на новороденото теле се задоволят, а капсулите се пакетират в непрозрачни опаковки. Някои производители посочват и какви са кравите – американски, алпийски, новозеландски...

Дневната препоръчителна доза е 20-50 грама, но винаги е наложителна консултация с лекар. Въпреки че се смята за полезна и безобидна хранителна добавка, тя не бива да се приема при лактозна непоносимост, алергии към мляко и млечни продукти.

Коластрата е една от суперхраните, напоследък набираща популярност като лек за болежки и средство за подмладяване, както и за по-тънка талия и добро настроение.

Коментари