Публикация

Студова алергия

Какво представлява студовата алергия? Как можем сами да си направим тест за студова алергия?


Студовата алергия е форма на хронична уртикария, една от всичките форми на хронична уртикария. Това е физикален вид уртикария, ако говорим чисто за студова алергия. Има и един друг синдром, който се нарича Синдром на Рейно, той протича по подобие на студовата алергия. Хората с такъв синдром смятат, че страдат от студова алергия,но при тях този проблем е в кръвоснабдяването на крайниците. При синдрома на Рейно много често изявите са:  избледняване, побеляване на крайниците – няма достатъчно добро кръвоснабдяване по периферията на крайниците, както краката така и ръцете, болка и много студени крайници.Но това не е студова алергия! 

Студовата алергия се проявява при излагане на студ на тялото, когато протича с уртикариални обриви,които мога да са навсякъде по тялото . Най-вече се появяват по откритите части на тялото, когато то е изложено на студ ,се проявяват уртики.

Има тест , който може да докаже да ли се касае за точно този проблем, това е Студов тест.

Студовият тест представлява поставяне на кубче лед, което се държи на определено участък

/предмишница/ от кожата за определен период от време, изчаква се да се види дали се получава реакция .

За хора, които страдат от такъв тип проблем се препоръчват противоалергичните средства,предпазването от физикални фактори, които гопричиняват . Проблема е хроничен. Има и други видове уртикария, които също се причиняват от други физикални фактори.Може да засегне всякавъзраст.

Освен уртиките при някои пациенти се получават оттоци в областта на устните и клепачите.

Като превенция и защита е хубаво да се използват бариерни кремове,антихистамините, които могат да се прилагат дълго време- за целия зимен период. В някои по-тежки случаи се налагат и допълните медикаменти като кортикостероиди.

Коментари