Публикация

Д-р Димитър Тасков оперира първите пациенти с новия 3D лазер в Пловдив

Само за 10 минути болните получиха перфектно зрение след интервенцията с единствения в Южна България апарат от последно поколение


Първите лазерни операции на перде (катаракта) в Пловдив вече са факт. Екипът на д-р Димитър Тасков оперира шестима пациенти по съвършено нов метод – чрез фемтосекунден лазер. Операциите са възможни благодарение на 3D-лазера Alcon LenSx® . Това е апарат от последно поколение и е единственият в Южна България, инсталиран в Очна клиника „Луксор“ – Пловдив.

Оперираните са две жени и четирима мъже, на възраст от 40 до 70 години. Резултатите при всички са отлични, като веднага след операцията пациентите са споделили, че зрението им е в пъти по-добро, отколкото е било преди това.

Катарактата представлява помътняване на естествената човешка леща, което води до загуба на зрение. Единственото лечение е операцията, при която естествената леща се замества с изкуствена. Операцията на перде чрез фемтосекунден лазер е най-новото постижение на офталмологичната наука. Компютър сканира окото на пациента в 3D изображение. После лазерът се центрира върху окото и за секунди прави разрезите, без хирургът въобще да го докосва. Той позволява осъществянето на най-важните етапи от оперативния процес с изключителна точност, като елиминира риска от човешка грешка.

„Най-важното при тази технология е, че тя е много по-щадяща за пациента, но улеснява и хирурга“, сподели д-р Димитър Тасков. При всеки от пациентите операцията е продължила 10 минути. Това е изключително важно за работещи и заети хора, защото те могат да се върнат към обичайните си занимания още на следващия ден. Изкуствените лещи, имплантирани и на шестимата, са от високотехнологичното поколение IQ (image quality, което в превод означава качествен, перфектен образ). Тези лещи имат защита от UV лъчите и вредната синя светлина и осигуряват прекрасно зрение.

Напоследък офталмолозите наблюдават „подмладяване“ на катарактата. Ако преди години тя се е появявала след 60-годишна възраст, сега се установява и при 50, дори при 40-годишни пациенти. „Особено при хора, които работят при повишена слънчева активност или в производства с радиационни излъчвания, има риск от преждевременно развитие на катаракта“, обясни д-р Димитър Тасков. Затова редовните прегледи при офталмолог са важни след навършване на 45-годишна възраст.

Първите симптоми на катаракта включват замъглено или размазано зрение, избледняване на цветовете, ярки отблясъци, чести смени на очилата или контактните лещи. Важно е да се знае, че операцията с фемтосекундния лазер е подходяща при първите стадии на катаракта. При по-тежките случаи, при узряло перде, тази технология не се прилага. Всички операции, извършени досега с 3D лазера, са заснети и ще бъдат докладвани на научна конференция, която офталмолозите от клиника „Луксор“ планират да организират през април. Домакин на събитието ще бъде Пловдив.

Коментари

Лечението на всеки пациент се провежда по индивидуална програма, изготвена от нашите специалисти. Затова отправяме молба към пациентите да задават въпросите си и на телефона на лечебното заведение, обявен в CredoWeb.bg - 032/968-881.

Може ли този лезер да се прилага при други болести на окото?

Тихомир Тишев
24 фев 2015 10:49

Каква е цената за едно око?