Публикация

3100 нови с рак на дебелото черво всяка година

Повечето пациенти се диагностичират чак в III-IV стадий


През последните 20 г. честотата на колоректалния карцином у нас е нараснала почти двойно, а в момента се диагностицират над 3100 души годишно. България драстично се отличава от световните тенденции, защото смъртността се увеличава, алармираха онколози по време семинар в Благоевград, организиран от Федерация „Български пациентски форум“.

Според тях липсва държавна политика за профилактиката на заболяването, диагнозата се поставя твърде късно.

„Ракът на дебелото черво не означава непременно смърт. Ако бъде установен на ранен етап, 5-годишната преживяемост на пациентите достига 90%“, коментира проф. Галина Куртева от СБАЛО. По думите й обаче по-голяма част от болните се диагностицират в III и IV стадий, когато болестта е прогресирала и успехът от лечението е несигурен. Тогава се появяват и симптомите – редуват се диария и запек, тъмночервена кръв в изпражненията, дискомфорт в корема, загуба на апетит, загуба на тегло, гадене и повръщане.

За да бъде променена негативната тенденция, специалистите препоръчват мъжете и жените над 50-годишна възраст да си правят  колоноскопия. Освен възрастта, други рискови фактори са затлъстяването, нездравословният начин на живот, фамилната обремененост. Хората от тези рискови групи могат да се изследват и след навършване на 40 години.

„В България са прилагат всички модерни техники за оперативно лечение на рака на дебелото черво. Много е важно при първата интервенция да се отстрани както туморното образование, така и целият засегнат регион – съдовете и лимфната система. Ако бъде премахнат само туморът, след няколко месеца може да се очаква рецидив“, обясни онкохирургът проф. Панайот Куртев от СБАЛО. По тази причина той съветва пациентите да се насочват към специализираните университетски центрове, в които екипите имат достатъчно натрупан опит.

Според специалистите причината в България да не се реализират профилактични програми е лошата организацията на системата, разходите, липсата на достатъчно специалисти, които да проведат скрининга. Не на последно място бе подчертана психологическата бариера пред хората, резултат от непознаването болестта, на слабото разбиране и страха от диагнозата.

„В Европа онкологичните заболявания вече са превърнали в хронични, а не означават смъртна присъда. Нашето желание е българските пациенти да бъдат като европейските, а не да се чувстват обречени“, подчерта председателя на Федерация „Български  пациентски форум“ Иван Димитров. Той обяви началото на кампанията „За да ме има повече в къщи“, чиято цел е да информира хората за колоректалния карцином и за ползите от скрининга.

Коментари