Публикация

Детето възприема над 80% невербална информация

Когато детето се разболее, майката обикновено изпада в стрес. Това е разбираемо и естествено, но може би тя не си дава реална сметка колко му вреди - нейното объркано емоционално състояние му влияе в недобра посока.


ПИСМО

Когато детето ми е болно, имам чувство, че аз боледувам и то сериозно – не мога да спя, не ям, дори не пия вода. Забравям сякаш да живея. Проблемът е, че стресът ми е толкова голям, че продължава и след като малкото оздравее. Вероятно защото е първо и дълго чакано дете. Дайте съвет как да се справя.

А. Х., Хасково

Когато детето се разболее, майката обикновено изпада в стрес. Това е разбираемо и естествено, но може би тя не си дава реална сметка колко му вреди - нейното объркано емоционално състояние му влияе в недобра посока. Съветът ми е първо към родителите – те трябва да се постараят да се погрижат за себе си и да осигурят по-спокойна и адекватна атмосфера в дома си, колкото и да им е трудно.За това е важно майката да „влезе” в режима на детето и когато то спи, и тя да почива, още по-добре е ако може да спи. Защото когато детето се събуди и има проблем, тя трябва да е отпочинала, спокойна и адекватна.Обикновено се случва така, че когато детето боледува, майката въобще не спи или спи недостатъчно – това я изтощава, изнервя и я прави неадекватна. Тя няма правилна оценка за състоянието му и съответно правилни реакции.Тези майки, които са доста стресирани, е добре да имат Бахови капки – така наречените „спешни” капки на д-р Бах, които помагат в такива моменти. Те вече могат да се купят и в нашите аптеки и помагат и на големите, и на малките. В такава ситуация капките намаляват излишния емоционален стрес. Майките обикновено казват - „Нека детето да се оправи. Аз не съм от значение. Спират да се хранят, спират да пият дори вода. Това не е добър избор. Защото детето възприема над 80 процента невербална информация и едва 15-20 процента думи. И ако то вижда майка си стресирана и притеснена, за него това е сигнал за тревога – неговият свят потъва, защото тя е тревожна. Тези 10-15% думи като „Не се притеснявай, слънчице, нещата ще се оправят” , ако не идват от сърцето на майката, не се възприемат изобщо. Детето възприема лицето, изражението, интонацията, жестовете на майка си и изпада допълнително в стрес. Затова е важно да има поне един в семейството, който е по-спокоен и да може да вдъхне стабилност в ситуацията.Винаги знанието е най-важният елемент за всяко лечение. И ако майката е по-информирана какво може да се направи, ще е по-малко стресирана. Защото знанието реално притежава оздравителна сила. И ако тя чете и има добър контакт със своя лекар хомеопат, би могла да си направи една система от мерки, която да й дава сигурност и спокойствие. И когато започне хрема, да прави точно това, а когато има температура, да вземе мерки, които са й били от полза. А при определени по-тежки симптоми задължително да търси компетентна помощ.

Публикувано на 3.01.2013 във вестник "Монитор"
http://www.monitor.bg/article?id=367730

Коментари