Публикация

Смесване на лекарства и алкохол - до какво води

Какво се случва ако сме приели лекарствата с алкохол, какви са пораженията за организма и какви мерки да вземем


Защо не трябва да се пият лекарства с алкохол

Няма нито едно лекарство, за което медицината би препоръчала да се приема заедно с алкохол. Въпреки това животът е пълен със съблазни, а ние не знаем да пием ли лекарството си, преди да отидем на рожден ден, приятелско парти, семейно тържество. Задължително ли е да се откажем от алкохола, ако вече сме приели лекарство?

Ето съветите на специалистите:

Противовъзпалителни, обезболяващи и антипиретици

Всички лекарства на основата на парацетамола в съчетание с етилов спирт действат хепатотоксично – в процеса на техния метаболизъм се образуват вещества, които са опасни за черния дроб. Такова съчетание може да подейства токсично дори и при еднократна употреба на алкохол, а за хората, които пият, това е сигурен път към поражения в черния дроб.

Съчетанието на нестероидните противовъзпалителни средства с алкохол също е вредно. Комбинацията от ацетилсалицилова киселина и ибупрофен с етилов спирт е още по-опасна за слизестата обвивка на стомаха, тя намалява съсирването на кръвта и повишава риска от образуването на язва и стомашно-чревно кръвотечение.

Антибактериални медикаменти

Някои антибактериални препарати (не само антибиотици) влияят на метаболизма на алкохола. Етиловият спирт се преработва на два етапа: първо ензимът алкохол дехидрогеназа го разгражда на ацеталдехид, а после друг ензим - алдехид дехидрогеназа – превръща ацеталдехида в оцетна киселина.

Най-неприятните усещания причинява ацеталдехидът: именно той е отговорен за симптомите на махмурлука. Някои групи антибиотици нарушават работата на втория ензим, алдехид дехидрогеназа, от което в организма се повишават токсичните нива на ацеталдехида. В резултат на това всички мъчителни симптоми на махмурлука се проявяват в най-ярък вид: главоболие, гадене и повръщане, учестен сърдечен ритъм, дихателни нарушения, гърчове – при това не на следващия ден след употребата на алкохол, а веднага.

И една важна подробност: от 2 до 4 дни след последния прием на тези лекарства не трябва да се употребява алкохол.

Капки за свиване на кръвоносните съдове

Те често се прилагат при хрема. Това са препарати на основата на ксилометазолина и нафазолина. На никого няма да му дойде наум, че капките за нос в комбинация с чаша вино или водка може да навредят на организма. Всички свиващи кръвоносните съдове капки са адреналиноподобни вещества. Етиловият спирт на свой ред пришпорва надбъбречната жлеза да отделя повече адреналин. Това може да причини рязко повишение на артериалното налягане и силна тахикардия.

Антидепресанти

Алкохолът сам по себе си е депресант, който потиска дейността на централната нервна система. Затова е безсмислено да се пие заедно с антидепресанти. Вярно е, че веднага след приемането на алкохол заради попадането на допълнителен адреналин в кръвта се повишава активността и настроението се подобрява, но това става само за кратко, а след това се изпада в угнетено състояние.

Особено лошо е съчетаването на алкохол с антидепресантите от групата инхибитори моноаминооксидази. Както и в по-горния случай, в организма се натрупва прекалено много адреналин. Повишава се кръвното налягане, учестява се сърцебиенето и се създава риск за инсулт и нарушения в сърдечната дейност.

Транквиланти и сънотворни

Съчетанието на транквиланти и алкохол е крайно неудачно и опасно. Както етанолът, така и препаратите от групата бензодиазепини потискат дейността на централната нервна система. При съвместното действие на такива лекарства и алкохол този ефект може да се засили многократно.Резултатът е повишаване на степента на опиянение и сънливост, нарушена координация на движенията, понякога спиране на дишането.

Антихистамини

Алкохол и алергия – това е отделна тема: много алкохолни напитки, в това число и виното, сами по себе си могат да предизвикат и да засилят алергията. Антихистамините имат седативно действие, а заедно с алкохола те взаимно засилват ефекта си.

Препарати, понижаващи кръвната захар

Етиловият спирт понижава нивото на кръвната захар в кръвта. Затова е много опасно съчетанието на алкохол с лекарствата, които болните от диабет приемат. Алкохолът засилва тяхното действие и може да предизвика хипогликемия – опасно за живота спадане на нивото на глюкозата. 

Коментари

Познавам много хора, които приемат алкохол с лекарства, без да отчитат факта, че това е вредно и може да има сериозни последици.

Информирайте ги, друго няма какво да направим