Публикация

Защо сме изтощени след вирусна инфекция

Вирусните инфекции по правило водят до обща интоксикация на организма и човек се чувства твърде отпаднал, изморен. Знаем как се проявява острата инфекция – с висока температура, чувство за обща „разбитост“, което е резултат именно от интоксикацията.


Д-р Юлия ТОНКОВА, педиатър, общопрактикуващ лекар, Велико Търново

Тази година сезонните вирусни инфекции имат малко по-необичайно развитие – много висок контагиозен индекс (силно заразни), доста голяма продължителност, атакуват всички възрасти. При малките деца наблюдавам много тежки пневмонии и изобщо с по-често засягане на белия дроб протича инфекцията, сравнено с по-общите признаци. Болестта тръгва с висока температура, на следващия ден вече има кашлица и на третия на рентгена се вижда усложнената инфекция. Най-добрият вариант е по възможност детето да не посещава детска градина за известно време, за да се предпази от заразяване. Защото усложнената инфекция, пневмонията срива имунния отговор на организма и той става податлив на всички други инфекции.

Макар да има и вирусни пневмонии, бактериалните, възникнали като усложнение от вирусната инфекция, преобладават. При вирусните пневмонии вирусът, влизайки в белия дроб, не минава по бронхиалното дърво. Практически той не може да се чуе на слушалка, защото бронхът е чист, възпалението е вън от него, като го натиска механично. Има суха, дразнеща кашлица - интоксикацията е много сериозна и видима – децата са бледи, отпуснати, без никакъв апетит, с потене, понякога с повръщане. И за сигурността на пациента най-добре е лечението да бъде не в домашна, а в болнична обстановка. Затова „обичайните“ за сезона инфекции не бива да се подценяват. Освен усложненията, свързани с белия дроб, те водят нерядко до възпаление на ушите (отит), на синусите, на ларинкса. А ларингитът, с лаеща кашлица, при съвсем малките деца понякога води до много спешни състояния, тъй като затруднява силно дишането и достъпа на кислород.

След боледуване за възстановяване на енергийните запаси, за изчистване на натрупаните токсини при пациенти над 14 години смятам за много подходящо и препоръчвам да се взима „Амбинор“. Този препарат има енергизиращ ефект, който на практика се основава на аминокиселини – аргинин аспартат – които участват в трансформирането на въглехидратите в енергия. И, разбира се, премахват отпадните токсични продукти, които са причина за умората. А наистина за нас е важно да подпомогнем възстановяването на нормалния тонус след боледуване.

Детоксикиращият ефект на „Амбинор“ се изразява в изчистване на амоняка, който е краен продукт от обмяната. Затова на практика се препоръчва не само по време и след боледуване, но и при прием на алкохол и изобщо при хора, изложени на токсични вещества.

Аз ползвам в практиката си доста често „Амбинор“, защото от опит съм установила, че има висок коефициент на полезност. Тук трябва да подчертая, че освен незаменимите аминокиселини аргинин аспартат препаратът съдържа магнезий и витамин В6. А е известно, че по време на боледуване от вирусна инфекция нуждата от магнезий нараства драстично, защото при високата температура той се отделя с потта. Присъствието на витамин В6 от своя страна подпомага по-добрата резорбция на магнезия. Аз лично препоръчвам на пациентите си да приемат две опаковки от препарата, за да може наистина организмът да се зареди с енергия, и то по физиологичен път. Действието на „Амбинор“ е ефикасно не само за възстановяване след болест, но и при всички случаи, когато се нуждаем от подкрепа във връзка с активни умствени или физически натоварвания, стрес. 

Коментари

Амбинор спокойно може да се прилага с римантадин хидрохлорид. Относно продължителността на приема, препоръчваме между 20 и 30 дни, когато се използва с цел профилактика по време на сезонния грип. Поради липсата на странични нежелани лекарствени реакции Амбинор е подходящ и за ежедневна употреба.

Научно доказано е, че аргининът има имуностимулиращо действие. Но въпреки това само използването на Амбинор няма да доведе до пълен ефект. Най-доброто средство за превенция си остават ваксините или римантадин хидрохлорид, чието приложение е оказано във схемата на листовката на продукта.

Чудесен медикамент с добро действие.