Публикация

​ДКЦ „Софиямед“ с модерна вирусологична лаборатория

​Модерно оборудвана лаборатория по вирусология бе разкрита на територията на ДКЦ „Софиямед“


Тя се оглавява от известния вирусолог проф. д-р Златко Кълвачев и предлага на пациентите бързо и качествено извършване на широк набор от високоспециализирани изследвания, заедно с професионална интерпретация на получените резултати.

Лабораторията разполага с апаратура, използваща иновативна хемилуминисцентна технология, която осигурява по-висока специфичност, чувствителност и бързина в сравнение с аналогични ELISAтестове. Така могат едновременно да се изследват до 25 патогена, a за 2 часа могат да бъдат анализирани над 100 проби.

„Системата е напълно автоматизирана и изключва напълно субективния фактор. Специално обръщам внимание, че всички тестове имат и количествена характеристика. Важно е да отбележа, че единици са болниците у нас, които могат да си позволят да инвестират в специализирана лаборатория, извършваща модерна и съвременна вирусологична диагностика. А „Софиямед“ го направи. Това е скъпа и специфична дейност, изискваща както наличие на съответна апаратура, така и на опитен персонал, а ние разполагаме с всичко това на едно място, в името на удобството и предоставянето на най-доброто комплексно медицинско обслужване на нашите пациенти“, коментира проф. д-р Кълвачев.

Амбициите на екипа на вирусологичната лаборатория са в много кратки срокове обемът на дейността да бъде максимално разширен: от една страна - най-ефективно да се използват възможностите на наличната съвременна апаратура от висок клас; от друга –да се въведат и по-сложните молекулярни изследвания, така, че всичко необходимо за този тип диагностика да се извършва в новото звено.

„Обемът дейности (изследвания) , които вече извършваме включва тестове за HIV/СПИН; вирусни хепатити (хепатит А, В, С, D); херпесни вируси (херпес симплек - тип 1 и 2, херпес зостер/варицела, цитомегаловирус, Епщайн-Бар вирус); остри вирусни респираторни заболявания и атипични пневмонии (Грип А, В, аденовируси); ентеровируси (коксаки вируси); рубеола, епидемичен паротит, хламидийни инфекции (хламидия трахоматис, хламидия пнеумоние); рикетсии (ку-треска, марсилска треска) и др.“, уточнява проф. Кълвачев.

Коментари