Публикация

Проф. Блага Чилова: ​Обстоен очен преглед може да намери тумор в мозъка или друго тежко заболяване

Това може да се случи при най-обикновен очен преглед, когато пациентите идват за приписване на очила, казва една от най-известните специалистки в офталмологията


Обстойният преглед при при очен специалист може да покаже тежки заболявания като тумор на мозъка или други заболявания на организма, за които пациентът дори и не подозира. Това коментира проф. д-р Блага Чилова след първите си консултации с пациенти в пловдивската болница "Централ хоспитал". Признато име в офталмологията, специалист с 58 години стаж, дългогодишен ръководител на Очна клиника в Медицинския университет в Пловдив, учен с внушителен брой специализации и ученици, днес проф. Чилова предава този опит с работата си в "Централ хоспитал" /www.centralhospital.bg/, болница, акредитирана като база за обучение на млади офталмолози. Всеки четвъртък тя дава консултации и за пациенти. Проф. Чилова заяви, че е приела това заради изключително доброто оборудване, което позволява да се извършва диагностична и лечебна дейност на много високо равнище, както и заради екипа от млади, амбициозни и знаещи лекари.

Промените и възпаленията на окото могат да бъдат сигнал за заболявания като туберкулоза, венерически заболявания, алергиии, както вече казахме - и на тумори, на неврологични заболявания, казва проф. Чилова. Това може да се случи при най-обикновен очен преглед, когато пациентите идват за приписване на очила - много често при хората към 40-45-годишна възраст, когато настъпват промените в акомодацията и т.н възрастово далекогледство. И когато направим цялостен преглед, ние можем да открием глаукома, която колкото по-рано се открие , толкова повече възможностите да предотвратим нейното развитие - са по-големи", категорична е проф. Чилова, добавяйки, че глаукомата не може да бъде излекувана, но може да бъде лекувана, така че да се спре нейното развитие.

Прегледът при очен специалист може да открие т.н.възрастова дегенерация на жълтото петно - това е централната част на ретината, в която настъпват дегенеративни промени при голяма част от възрастните хора. Важно е да се знае, че колкото повече напредва възрастта, толкова по-често се наблюдават тези промени и толкова повече са по-тежки. Те възпрепятстват гледането и четенето наблизо.

"При такъв преглед можем да открием едно много тежко заболяване, което настъпва след 30-35 годишна възраст - т.н.мултиплена склероза, която е неврологично заболяване. Пръв признак е

намаленото зрение" посочва проф. Чилова. Обикновено пациентът идва най-напред при очен лекар, тъй като не вижда добре. При първоначалния преглед се констатира намалено зрение, в очното дъно абсолютно нищо не се вижда като тревожен признак, пациентът не вижда добре, но и докторът не вижда причината за това. В такъв случай е задължителен и втори преглед. Защото след месец, месец и половина - посочва проф. Чилова - ако видим този пациент, ще установим, че зрителният нерв е леко избледнял. Тогава трябва да се разпитат младите пациенти имат ли някакви общи заболявания, изтръпване на ръцете и краката, отпадане на силата на ръцете и на краката. Задължително се изпращат на ядрено-магнитен резонанс с контраст. "И там вече могат да открият зони, които да сочат наличието на това неврологично заболяване. Следва изпращане при невролог и лечение, тъй като, ако не се лекуват както трябва - на тези хора постепенно отпадат функциите на ръце и крака, престават да могат да се движат.

"Пристига при нас пациент - има продължително главоболие, в очните дъна откриваме избледняване на зрителните нерви. Правим периметър - това е периферното зрение, и откриваме промени в зрителното поле, които говорят за наличие на някакъв тумор в мозъка. Ние можем да бъдем първите, които да открием това и да предизвикаме своевременно лечение", дава следващ пример от практиката си проф. Чилова. Затова тя е категорична, че най-важното нещо за един офталмолог е да направи системен преглед на пациента - да види най-напред функциите на окото - очно налягане, зрителна острота, периферно зрение, рефракция, след това да започне с апарат изследване на преден и заден очен сегмент. Тогава няма нищо да пропусне. 

Коментари