Публикация

Кинезитерапия за бременни. Анатомо-физиологични промени през бременността

Как се променя женското тяло? Как да го приспособим при промените чрез лесни упражнения от самото оплождането до раждането?


Бременността е процес, поставящ нови, по-високи изисквания към организма на жената, променяйки дейността на редица жизнено важни органи и системи.

Важно е през цялото време на бременността да се чувствате добре, без болки, без напрежение и неприятно усещане, и да се подготвите за леко раждане и бързо възстановяване.

  • Метаболизмът- нараства теглото с 9-14 кг, необходимо е увеличаване на калоричността на храната с 300ккал
  • Сърдечно-съдова система- увеличава се обемът на кръвта, налягането върху долните крайници, пулсът се учестява, притискат се съдовете в коремната кухина
  • Дихателната система- диафрагмата се повдига с около 4 см, нараства кислородната консумация и обиколката на гръдния кош
  • Мускулно-скелетната система –центърът на тежестта се измества напред и нагоре, увеличава се поясната лордоза, повишава се рискът от травми и спадне на свода на ходилото. Преразтягат се мускулите на корема и тазовото дъно. Тазовото дъно спада с около ,5 см.

Всички тези промени могат да се понесат по-леко, ако се прилагат двигателни режими през бременността.

Благоприятния ефект от Кинезитерапията се изразява:

  • Поддържане на външния вид и добро самочувствието
  • Предотвратява се прекомерното нарастване на теглото
  • Намалява се риска от разширени вени
  • Подобрява се съня
  • Засилване на функцията на белите дробове и подобряване на дишането, която в по-късен етап се затруднява поради нарастване на корема
  • Увеличаване на гъвкавостта и координацията , подобрява се подвижността на гръбначния стълб и профилактика на болките в кръста в следствие на изместване на общия център на тежестта
  • Подобрява се равновесието, което се затруднява при нарастване на корема
  • Подобрява се силата на издръжливостта на мускулатурата на гърба, горни и долни крайници, коремната стена, тазовото дъно
  • Общо тонизиране на организма и подобряване на психичния тонус

Първи триместър  от оплождането до 3-тимесец

  • Това е уязвима фаза от бременността. Кинезитерапията се прилага внимателно преценено, ако е необходимо се отлага. Тук целта е укрепване на организма и уравновесяване на нервно-вегетативните процеси. Леките физически упражнения могат да помогнат да намалят усещането за гадене повръщане и да тонизират организма
  • Упражненията са леки, свободни с малко натоварване

  • Акцентира се на дихателните упражнения- статични и динамични, обучение в гръдно и диафрагмално дишане
  • Избягват се упражнения със сложна координация и натоварване на нервната система
  • Упражнения за тазовото дъно- важно е да се започне от рано, докато тежестта на плода не предизвика натиска им

Противопоказни са упражнения, свързани с подскоци и резки отклонения на тялото, избягват се интензивни упражнения за коремната преса, таза и ТБС, които усилват притока на кръв към органите на малкия таз.

Продължителността е малка15-20 мин, умерен темп, за предпочитане групови занимания.

Втори триместър 16-та до24-та седмица

Вече се навлиза в по-лека фаза на бременността, гаденето и повръщането отминават и енергията се възвръща. Тук независимо от настъпващите физиологични промени, състоянието на кардио-респираторната система позволява понасянето на по-голяма натоварване. Основното внимание се насочва към засилване на мускулите на гърба, тазово дъно и увеличаване на подвижността на гръбначния стълб.

Дихателни упражнения-коремно, гръдно, смесено дишане, с движение на крайниците.

Разтягащи упражнения- стречинг.

Упражнения за засилване на гръбна мускулатура( с ластици,с леки гирички, голяма топка и различни положения с нея) и подобряване на стойката. Докато бебето расте, то натежава и измества центъра на тежестта напред. Здравият гръб е от изключителна важност по време на бременност, за да може тялото да се справи с нарасналата тежест отпред и да поддържа добра стойка. Упражнения подобряващи подвижността на гръбначния стълб.

Равновесни упражнения

Упражненията за коремната мускулатура- Основно се наблюдава отслабване и разтегляне на коремните мускули, поради уголемяване на матката и растежа на плода. Здравите и тонизирани коремни мускули ще помогнат за намаляване на болките в гърба, чувството за разтегляне отпред и ще поддържат в добра позиция органите в коремната кухина.

Лек масаж на гърба ( при оплаквания и дискомфорт)и/ или на долните крайници ( при поява на отоци).

Трети триместър 32-ра до40-таседмица

Основните задачи се запазват,но нарастването и времето на процедурата намаляват до20 мин.Коремът вече съвсем нараства, което прави гърба още по-уязвим. Налице е лесна уморяемост и тромавост. Може да се намали броя на интензитета на упражненията, но все пак малко подбрани, направени както трябва са от голяма полза.

Това е периода, в който се набляга на обучение за раждането. Най-вече контролиране на дишането и релаксация на тазовото дъно и коремна мускулатура.

  • Упражнения за засилване на гръбна мускулатура ( с ластици, с леки гирички, голяма топка и различни положения с нея)
  • Равновесни и координационни упражнения( от стоеж, балансиране върху надуваем диск).
  • Упражнения от стоеж за долни крайници (клекове, напади)
  • Дихателни упражнения от позиция подобна на родовата. Самите дихателни упражнения са подготовка за родовия акт, съчетават се релаксиране на коремна и тазова мускулатура ( леко повърхностно дишане, голямо задъхано дишане, блокирано дишане, пълно дишане- леко повърхностно, задържане на дишането накрая пълно издишане с релаксиране на тазовото дъно,леко напрягане на коремна мускулатура).
  • Лек масаж на гърба ( при оплаквания и дискомфорт)и/ или на долните крайници ( при поява на отоци).

Организират се групи за кинезитерапия по предварителна уговорка.

За контакти: 042/ 98 77 66 - регистратура  Болница Тракия-парк


Коментари

В сайта на болница Токуда е публикувана такава информация- организират се курсове за лечебна гимнастика преди и след раждане

Тина Малинова
27 фев 2015 08:49

Препоръчайте ми подобна група в София, моля ви! Това което правите е направо страхотно и навсякъде трявба да го има!