Ендопротезирането на тазобедрената става спасява от инвалидизация (ВИДЕО)
проф. Пламен Кинов, дм
проф. Пламен Кинов, дм
Лекар
Ендопротезирането на тазобедрената става спасява от инвалидизация (ВИДЕО)

Ендопротезирането на тазобедрената става спасява от инвалидизация (ВИДЕО)

Ендопретезирането на тазобедрената става е тежка и сложна операция, но се понася добре от пациентите

Същността на ендопротезирането се състои в отстраняване на заболелите и дегенеративно променени части на ставния хрущял, прилежащата кост, ставната капсула и ставните връзки и заместването им с изкуствена става. Ендопротезата наподобява анатомията на човешката става и успешно замества увредената й функция.

Поставянето на ендопротеза, която замества увредената става, е една от най-успешните и най-често правените ортопедични операции. В действителност изкуствената става в повечето случаи служи безпроблемно до края на живота на пациента. Само при много малка част от болните се наблюдават усложнения и износване, които да налагат подмяна на ставата.За добрия изход от хирургичното лечение е важно както добрата оперативна техника, така и съдействието на пациента. Комбинацията от нови съвременни импланти, нови модели инструментариум както и компютърно ориентирана хирургия, позволяват по-бързото и по-сигурно извършване на самата операция.

Ендопротезите които използват са изработени от биоматериали: те имат механични характеристики, близки до естествената кост, а освен това се понасят много добре от организма, нямат случай на отхвърляне. Най-често става дума за титаниеви сплави или кобалт-хромови стомани. Използват се и полиетилен и керамика, които също са с много добра биологична поносимост.

Костно-ставните заболявания са едни от най-честите в нашата страна и със съществен дял в общата заболяемост и нетрудоспособност на населението. Различните статистики определят  честота им непосредствено след тази на сърдечно-съдовите и респираторни заболявания.

Мнения