Публикация

Ендопротезирането на тазобедрената става спасява от инвалидизация (ВИДЕО)

Ендопретезирането на тазобедрената става е тежка и сложна операция, но се понася добре от пациентите


Същността на ендопротезирането се състои в отстраняване на заболелите и дегенеративно променени части на ставния хрущял, прилежащата кост, ставната капсула и ставните връзки и заместването им с изкуствена става. Ендопротезата наподобява анатомията на човешката става и успешно замества увредената й функция.

Поставянето на ендопротеза, която замества увредената става, е една от най-успешните и най-често правените ортопедични операции. В действителност изкуствената става в повечето случаи служи безпроблемно до края на живота на пациента. Само при много малка част от болните се наблюдават усложнения и износване, които да налагат подмяна на ставата.За добрия изход от хирургичното лечение е важно както добрата оперативна техника, така и съдействието на пациента. Комбинацията от нови съвременни импланти, нови модели инструментариум както и компютърно ориентирана хирургия, позволяват по-бързото и по-сигурно извършване на самата операция.

Ендопротезите които използват са изработени от биоматериали: те имат механични характеристики, близки до естествената кост, а освен това се понасят много добре от организма, нямат случай на отхвърляне. Най-често става дума за титаниеви сплави или кобалт-хромови стомани. Използват се и полиетилен и керамика, които също са с много добра биологична поносимост.

Костно-ставните заболявания са едни от най-честите в нашата страна и със съществен дял в общата заболяемост и нетрудоспособност на населението. Различните статистики определят  честота им непосредствено след тази на сърдечно-съдовите и респираторни заболявания.

Коментари