Когато говорим, речевият център на мозъка мълчи
ас. Илка Раданова
ас. Илка Раданова
Лекар
Когато говорим, речевият център на мозъка мълчи

Когато говорим, речевият център на мозъка мълчи

Зоната на Брока – това е речевият център.

В лявото полукълбо на нашия мозък се намира специален участък, известен като зона на Брока – това е речевият център.

Изследване на невробиолози от Нюйоркския университет е установило интересна странност в неговото поведение – когато говорим, тази зона се изключва.

Екипът от Нюйоркския университет начело с д-р Един Флинкър е публикувал данните от своето изследване в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences.

В хода на експерименти учените записвали данните от мозъчната активност директно от мозъчната кора и наблюденията им показали, че по време на разговор зоната на Брока се изключва.

Изследователите провели множество изпитания, използвайки кратки, дълги и дори абсолютно безсмислени думи, но резултатите показали едно и също – зоната на Брока е активна, преди човек да започне да говори и когато мисли да започне да говори. Но не и по време на самия разговор.

Това откритие като цяло се вмества в картината, която се формира в невробиологията. В мозъка няма една зона, отговорна за речта, тъй като мозъкът по-скоро работи като мрежа, отколкото като комплекс от изолирани участъци. Зоната на Брока в дадения случай влиза в ролята едва на един от важните възли на речевата система. Затова Флинкър и колегите му приложили към изследването на активността на този участък техники на мрежови анализ.

Такъв подход им позволил да установят, че зоната на Брока „осъществява комуникация и интеграция на данни между няколко различни зони от кората на главния мозък и при това цялата ѝ активност протича до момента на произнасяне на думите“.

„Когато казваме на глас единствена дума, зоната на Брока се активира преди нейното произнасяне и се изключва по време на артикулацията, която поема върху себе си моторната кора.

Когато произнасяме свързани изречения, зоната очевидно функционира по време на цялата реч, но не се занимава с непосредствената координация на движенията на нашата уста – вместо това тя винаги се намира с крачка напред и интегрира информацията по цялата мозъчна кора, подготвяйки сложните изречения, които се готвим да произнесем“, обяснява Флинкър.

Мнения