Публикация

Анкета за корупционни практики в плевенските болници


Изписани пациенти ще бъдат анкетирани дали са им искали пари по време на престоя им в болница.
Това съобщи д-р Венцислав Георгиев, директор на Регионалния здравен център в Плевен.

Допитването вече е направено сред пациенти от МБАЛ-Белене, очаква се то да обхване и хора, лекувани в останалите здравни заведения в областта.

Целта на проучването е разкриване на корупционни практики. Анкетата е изготвена от Министерството на здравеопазването и е анонимна. Въпросите се изпращат по пощата с плик за обратна връзка.

Допитването е свързано с престоя на пациентите в болницата - дали е искано допълнително заплащане и за какво, откъде е получена информацията, че трябва да се заплати, как е плащано и доволни ли са от обслужването.

Досега в областта няма подадени сигнали за искани подкупи от лекари. Въпреки това всеки, който има подобна информация, може да алармира в здравния център или в картотеката на ТЕЛК-Плевен. В нея има кутия за подаване на сигнали, която се отваря от специална комисия, определена от директора.

Само преди дни подобна анкета в Ловешко, направена в акушеро-гинекологични и хирургични отделения, е установила, че на голяма част от пациентите са искани пари в болниците.

Коментари