Публикация

Професионализмът и колегиалното сътрудничество на лекарите от две частни болници - Дева Мария и Понтика, спасяват човешки живот

„В моята ежедневна работа няма човек, на който да му е отказана помощ или операция, независимо дали идва по спешност или е планиран за постъпване “ – споделя в разговор кардиохирургът д-р Тодор Якимов, завеждащ кардиохирургията в кардио център "Понтика"


„Не мога да не преживявам тежко ширещото се в нашето общество недоволство от лекарите, медицината, достъпа до медицинска помощ“- споделя в разговор кардиохирургът д-р Тодор Якимов, завеждащ кардиохирургията в единствената за югоизточна България болница по интензивно лечение по кардиохирургия, кардио център „Понтика“.

„В моята ежедневна работа няма човек, на който да му е отказана помощ или операция, независимо дали идва по спешност или е планиран за постъпване “ – допълва той.

В подкрепа на думите си д-р Якимов разказва за скорошен случай, при който бързата реакция, професионализмът и колегиалното сътрудничество на лекарите от две частни болници стават „причина“ да бъде спасен човешки живот.

Сашо Касабов от Сунгурларе се събужда както обикновено рано сутринта и се приготвя да тръгне на работа. 57 годишният мъж изведнъж усеща режеща болка, която сякаш изгаря гърдите му.

Смяната на положение на тялото му - сяда, ляга, става, не променя с нищо интензитета на пожара в гърдите му. Дългогодишен професионален шофьор, Сашо първоначално мисли да запали колата и да кара до Сливен, където е личният му лекар. Мъжът е хипертоник и редовно ходи на прегледи там.

Но нарастващите болки в гърдите му са „червената „ лампа, която променя решението му и той решава да отиде до болницата в Сунгурларе. Лекарят там е категоричен, че Сашо трябва да бъде заведен до най-близката специализирана кардиология по пътя от Сунгурларе, каквато е“ Дева Мария“ в Бургас.

Лекарите в болницата приемат спешния пациенти и още на скенера виждат, че има съмнение за дисекация на аортата- състояние, изключително смъртоносно и налагащо незабавна оперативна намеса.

Без повече да се бавят, след консултация с кардиохирурга д-р Якимов, медиците от „Дева Мария“ изпращат Сашо Касабов до единствената болница с кардиохирургия, кардиоцентър „Понтика“.

Тук го поема екипът на д-р Тодор Якимов, който го оперира още в ранните обедни часове.

Интервенцията е дълга над 5 часа, защото освен че асцендентната аорта е заменена със съдова протеза, се е наложило да бъде сменена и аортната клапа с механична протеза.

Дисекацията на аортата е болест с много висока смъртност и малка част от пациентите оживяват без оперативна намеса. Сашо Касабов е имал късметът да попадне на точното място с диагноза, изискваща експедитивност, действие и бързина.

Пристигнал точно навреме, изпратен от“ Дева Мария“ в „Понтика“ с правилно поставена диагноза, той е спасен благодарение професионалната колаборация между две частни болници.

Пациентът вече е в дома си от няколко дни и не спира да благодари на лекарите, спасили живота му - доктор Тодор Якимов и неговия екип, реаниматорите и сестрите в кардио център „Понтика“, за които казва, че са го обгрижвали като бебе, както и на тези от „Дева Мария“, поставили диагнозата и насочили го към точното място.

Коментари