Публикация

Метаболитният синдром – епидемията на XXI век

​Метаболитният синдром може да порази всеки човек в трудоспособна възраст, ако води застоял начин на живот, похапва често в заведения за бързо хранене, изложен е на претоварване и стрес


Един от основните признаци на метаболитния синдром е наличието на излишни тлъстини в областта на талията

Това не е заболяване, а състояние, което обединява група рискови фактори, причиняващи развитие на сърдечносъдови заболявания, диабет и инсулт. В основата на метаболитния синдром лежи невъзприемчивостта на тъканите към инсулина, която се нарича инсулинова резистентност.

Симптоми

Най-често лесната уморяемост и повишеният апетит, апатията и главоболието се отдават на претоварване. Излишните тлъстини, натрупани около талията, пък се свързват с недостатъчни физически упражнения и неправилно хранене. Всъщност тези симптоми, често придружени и от повишено кръвно налягане и инсулинова резистентност, могат да бъдат признаци за метаболитен синдром.

Според специалистите всяка година в света от сърдечносъдови патологии умират 16 милиона души. Приносът на метаболитния синдром в тази статистика е много голям. Той може да доведе до преждевременно развитие на исхемична болест на сърцето или атеросклероза, които често предизвикват инсулт в трудоспособна възраст.

По думите на Джон Кемм, професор по клинична кардиология в Лондонския университет „Сейнт Джордж“, всичките елементи на метаболитния синдром предизвикват предсърдно мъждене, което води до образуване на тромби. А това на свой ред може да доведе до инсулт. 40% от инсултите са предизвикани от метаболитния синдром, а самият инсулт заема трето място сред причините за смърт в света. Най-добрият начин за решаване на този проблем е профилактиката.

Захарният диабет тип 2 често съпътства метаболитния синдром.

Експертите вече са категорични, че натрупването на тлъстини около талията – висцералното затлъстяване – неизменно присъства в дефиницията за метаболитен синдром. Този тип затлъстяване по принцип води до различни нарушения в обменните процеси. Мастната тъкан е огромен ендокринен орган, източник на диабетогенни, атерогенни и провъзпалителни биологически активни вещества (адипокини). Метаболитният синдром води до патологични изменения на всички тъкани и системи на организма. А напоследък има убедителни доказателства за връзката между затлъстяването и смъртността от всички видове рак.

Един от основните признаци на метаболитния синдром е наличието на излишни тлъстини в областта на талията. По-широка талия от 80 сантиметра при жените и 94 сантиметра при мъжете е повод за проверка за допълнителни рискови фактори, включително артериална хипертония и резистентност към инсулина.

В терапията на метаболитния синдром борбата с излишните килограми, 

особено при наличието на хипертония, има огромно значение. Постигането на идеални показатели обаче не е задължително – бързата загуба на тегло за сметка на рязкото ограничаване на калориите за кратък срок може да има печални последствия. Достатъчно е постепенно да се намали теглото с 10-15%, но не повече от 2-4 килограма месечно. Добре е да се води хранителен дневник и да се състави диета, основана на ежедневната норма за прием на калории. Специалистите подчертават, че основният източник на калории са мазнините и техният прием не трябва да надвишава 30% (10% животински и 20% растителни), процентът на въглехидратите трябва да е около 50, а 20% от дневните калории трябва да се осигуряват от белтъците.

Метаболитният синдром е извънредно сериозен медицински и социален проблем на съвременността. 

Лекарите подчертават, че неговото решаване зависи не само от медицинската общност, но и от вниманието на населението към собственото му здраве и начин на живот. Експертите на Световната здравна организация определят метаболитния синдром като новата пандемия на XXI век. Този проблем е опасен заради сериозните последствия за човешкото здраве. Той се усложнява от факта, че повечето хора не отдават необходимото значение на проявите на синдрома. Трябва да се знае, че това състояние е обратимо. За изчезването или за намаляването на неговите симптоми е достатъчно да се посъветвате с лекар, да промените начина си на живот и да контролирате кръвното налягане или нивото на захар в кръвта. 

Коментари