Публикация

Безплатни прегледи за Световната седмица за борба с глаукомата

Глаукомата е сред водещите причини за настъпване на необратима слепота, като с напредване на възрастта се увеличава и честотата на заболяването


Безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде) ще се проведат от 9 до 14 март 2015 г., в Глаукомния кабинет на Очна клиника на УМБАЛ ,,Александровска” (ет. 4). Инициативата е във връзка със Световната седмица за борба с глаукомата. Офталмолозите ще преглеждат всеки ден от 14 до 18 ч. Направление по НЗОК не се изисква. Необходимо е само предварително записване на телефон 02/9230 583.

Глаукомата е хронично, прогресиращо заболяване, което уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Като резултат с напредване на болестта се развиват характерните промени в зрителните функции: загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Глаукомата е сред водещите причини за настъпване на необратима слепота, като с напредване на възрастта се увеличава и честотата на заболяването. Лекува се медикаментозно, с лазерна терапия и оперативно. Целта на лечението е да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на заболяването и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане (ВОН). 

От началото на 2015 г. в Очна клиника на УМБАЛ „Александровска” функционират три нови апарата за диагностично уточняване и лечение на глаукома, изследванията с които са бързи, безкръвни и безвредни, и се заплащат изцяло от НЗОК. Пневмотомометъръте модерен и изключително точен скринингов метод за измерване на ВОН с въздух. Извършва се без анестезия. Оптичният кохерентен томограф или скенер на окотодава обективна количествена информация за наличието на най-ранни глаукомни промени. Селективната лазерна трабекулопластика е един от най-съвременните методи за лазерно лечение на глаукома.

На 10 март 2015 г., от 14 до 15.30 ч., в аудитория „Янко Добрев" на ІІ-ра хирургия, по повод Световната седмица по глаукома, ще се проведе и научна сесия на Очна клиника - УМБАЛ „Александровска" в партньорство с Националната асоциация по глаукома и Сдружение „Пациентска организация глаукома”. Мероприятието, на което ще присъстват лекари и пациенти, се състои от 3 презентации, представящи съвременните методи за диагностика и лечение на глаукома, както и съвременните грижи за глаукомно болните пациенти. Участват доц. Наталия Петкова (председател на НАГ), гл. ас. д-р Станислава Костова и гл. ас. д-р Чарита Ранкова (завеждащ I-во отделение на Клиника по очни болести в УМБАЛ „Александроска”). 

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Повече информация тук: http://www.wgweek.net/
http://www.worldglaucoma.org/

Коментари