Публикация

Д-р Кунчев: Ваксините са пречистени, страничните ефекти са рядкост

У нас специалистите обсъждат разширяването на имунизационния календар...


Напредъкът на технологиите в медицината през последните години позволява да се произвеждат все по-пречистени ваксини, при които вероятността от странични ефекти е минимална.

Такава позиция изрази д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването.

В световен мащаб лекарите все повече разчитат на ваксините като средство за предотвратяване на инфекциите. Значението на имунизациите и ваксинациите нарасна с откритието, че вирусите могат да причиняват дори онкологични заболявания, както при рака на маточната шийка.

У нас специалистите обсъждат разширяването на имунизационния календар с ротавирусна ваксина за бебетата, имунизации срещу пневмококова инфекция и варицела, както и с ваксина срещу бактерията хемофилус инфлуенце, която е чест причинител на пневмония и менингит при децата.

Съвременните ваксини и сега са достъпни в България, но не всички са включени в календара.

„Предвижда се ротавирусната ваксина да влезе в препоръчителния календар, защото в доста западни страни тя вече е включена в имунизационния календар.
Веднъж това беше обсъждано с експертите. Поискахме допълнителни данни от инфекционистите за нивото на заболеваемост, за да може да се обсъди реално каква е опасността и трябва ли тя да бъде покрита с ваксина.
Но по принцип ротавирусната ваксина набира скорост.” – коментира д-р Кунчев пред health.bg.

Във връзка с четвъртата Европейска имунизационна седмица, която се провежда от 20 до 26 април, той коментира, че в близките години няма да има единен европейски имунизационен календар поради разликите в епидемиологичната обстановка в различните страни.

В България между 92 и 97 на сто от децата в различните възрастови групи са обхванати от задължителните имунизации. На пропуски в имунизационните кампании се дължи епидемията от паротит у нас през последните 2-3 години.

Специалистите призовават родителите към активно партньорство в имунизационните кампании, тъй като те са важни за здравето на децата в дългосрочен план.

„Всяка година по света около 10 млн. деца умират от заболявания, една четвърт от които са предотвратими чрез ваксинация или имунизация.” – подчерта заместник-министърът на здравеопазването Валери Цеков.
От друга страна, в страните от ЕС са обхванати между 95 и 98 на сто от целевите групи, но стремежът на епидемиолозите е към пълно покритие.


Коментари