Публикация
Фруктозата по-вредна от глюкозата?
Калифорнийски учени са установили, че напитките, подсладени с фруктоза, са по-опасни за здравето от тези с глюкоза...
Калифорнийски учени са установили, че напитките, подсладени с фруктоза, са по-опасни за здравето от тези с глюкоза, съобщи Medical News Today.
Досега се смяташе, че захарта е по-вредна за хората с наднормено тегло, но новото проучване, публикувано в Journal of Clinical Investigation, показва, че фруктозата увеличава значително риска от развиване на инсулинова резистентност, натрупване на мазнини около корема и повишаване на нивата на холестерола.
В изследването са взели участие 32 души с наднормено тегло. За период от 2 седмици доброволците са разделени в две групи, които консумирали подсладени напитки с глюкоза и фруктоза.

Коментари