Модерна операция на менискус запазва движението на колянната става (ВИДЕО)
PyrgoMeda
PyrgoMeda
Компания
Модерна операция на менискус запазва движението на колянната става (ВИДЕО)

Модерна операция на менискус запазва движението на колянната става (ВИДЕО)

Операцията на менискуса е по-елегантна, понася се много добре от пациентите и е по-надеждна. След интервенцията те водят напълно нормален начин на живот.

Д-р Христо Мазнейков, ортопед, управител на МБАЛ "Св. София"

Най-честата травма в колянната става, заради която се налага да извършваме оперативна интервенция, е увредата на менискуса. Това е една структура във вид на триъгълник, която има три зони. Най-тънката почти не е кръвоснабдена, средната има кръвоносни съдове, а най-добре кръвоснабдена е така наречената червена зона, намираща се близо до ставната капсула.

Когато нараняването, скъсването на менискуса е в червената зона, ние можем да го възстановяваме. Но ако времето за това възстановяване е пропуснато или травмата е прекалено тежка, се налага менискусът да се извади. Тогава в колянната става се получава огромен дефект и ние не можем да гарантираме нормална работа на ставата, а от тук се нарушава двигателната способност на съответния крак. Менискусът е един вид амортисьор на коляното и когато той е увреден, най-късно до 10 години в ставата се развиват артрозни процеси. Те са свързани не само с ограничение на движението и деформация на ставата, но и със силни хронични болки. Когато такава травма е настъпила при млад човек, който иска да е физически активен, да спортува и да живее нормално, трябва да се търси решение за пълно възстановяване на ставната функция.

С напредъка на медицината, на оперативните техники и технологии и с откриването на нови материали възможностите за възстановяване след спортни травми са несравнимо по-големи. Един от най-успешните методи е чрез присаждането на изкуствен менискус. Това става по време на артроскопска операция, т.е. през малки отвори в ставата, без цялостно отваряне. Тази операция е показана при млади хора и при спортисти, които обаче са приключили активната си кариера. При тази операция наблюдаваме едно много добро възстановяване на функцията на ставата, което позволява нормален и активен начин на живот. Изкуственият менискус е направен от специален полиуретан, който много добре се съчетава с тъканите в коленната става. До момента точно в това беше проблемът, че не можеше да се намери материал, който естествено да се съчетава с човешките тъкани. Днес вече можем да кажем, че прилагаме коленна хирургия на по-високо ниво, благодарение на тези нови медицински изделия. Операцията е по-елегантна, понася се много добре от пациентите и е по-надеждна. Чрез нея се избягва инвалидизиране, особено при млади хора и при спортисти. След интервенцията те водят напълно нормален начин на живот.

Мнения