Публикация

Модерна операция на менискус запазва движението на колянната става (ВИДЕО)

Операцията на менискуса е по-елегантна, понася се много добре от пациентите и е по-надеждна. След интервенцията те водят напълно нормален начин на живот.


Д-р Христо Мазнейков, ортопед, управител на МБАЛ "Св. София"

Най-честата травма в колянната става, заради която се налага да извършваме оперативна интервенция, е увредата на менискуса. Това е една структура във вид на триъгълник, която има три зони. Най-тънката почти не е кръвоснабдена, средната има кръвоносни съдове, а най-добре кръвоснабдена е така наречената червена зона, намираща се близо до ставната капсула.

Когато нараняването, скъсването на менискуса е в червената зона, ние можем да го възстановяваме. Но ако времето за това възстановяване е пропуснато или травмата е прекалено тежка, се налага менискусът да се извади. Тогава в колянната става се получава огромен дефект и ние не можем да гарантираме нормална работа на ставата, а от тук се нарушава двигателната способност на съответния крак. Менискусът е един вид амортисьор на коляното и когато той е увреден, най-късно до 10 години в ставата се развиват артрозни процеси. Те са свързани не само с ограничение на движението и деформация на ставата, но и със силни хронични болки. Когато такава травма е настъпила при млад човек, който иска да е физически активен, да спортува и да живее нормално, трябва да се търси решение за пълно възстановяване на ставната функция.

С напредъка на медицината, на оперативните техники и технологии и с откриването на нови материали възможностите за възстановяване след спортни травми са несравнимо по-големи. Един от най-успешните методи е чрез присаждането на изкуствен менискус. Това става по време на артроскопска операция, т.е. през малки отвори в ставата, без цялостно отваряне. Тази операция е показана при млади хора и при спортисти, които обаче са приключили активната си кариера. При тази операция наблюдаваме едно много добро възстановяване на функцията на ставата, което позволява нормален и активен начин на живот. Изкуственият менискус е направен от специален полиуретан, който много добре се съчетава с тъканите в коленната става. До момента точно в това беше проблемът, че не можеше да се намери материал, който естествено да се съчетава с човешките тъкани. Днес вече можем да кажем, че прилагаме коленна хирургия на по-високо ниво, благодарение на тези нови медицински изделия. Операцията е по-елегантна, понася се много добре от пациентите и е по-надеждна. Чрез нея се избягва инвалидизиране, особено при млади хора и при спортисти. След интервенцията те водят напълно нормален начин на живот.

Коментари