Публикация

Проф. Щромер: Не бременностите, а бебетата трябва да отчитат ин витро клиниките

Клиничната бременност не винаги води до раждане, затова не може да бъде мерило за крайния успех на ин витрото, категоричен е австрийският специалист по репродуктивна медицина


успешно инвитро

Броят на успешните раждания да стане основен критерий за успеваемост на ин витро клиниките в България и на тази основа държавата да финансира ин витро процедури, настоява екипът на една от водещите клиники за репродуктивно здраве у нас Виена Ин Витро център.

Клиничната бременност невинаги води до раждане 

и затова този критерий не може да бъде мерило за крайния успех на лечението, обясни медицинският директор на Виена Ин Витро център проф. Хайнц Щромер на среща с журналисти.

Пациентката, която е дошла при нас, не търси репродуктивно лечение, защото иска да забременее, а е тук, защото иска да има дете. В този смисъл ние мерим успеха си именно чрез броя на живородени деца“, уточни проф. Щромер, който е един от водещите специалисти по репродуктивно здраве в Европа.

Затова екипът на клиниката настоява Изпълнителната агенция за трансплантация (ИАТ) и Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) да приемат броя на живородените бебета за основен критерий за успех на ин витро клиниките. На него да се базира и финансирането на ин витро процедури, което държавата заплаща за двойки, доказали медицински причини за безплодие.

Сериозен проблем у нас е, че липсва система за надеждно събиране и анализ на данните, 

които се подават от лицензираните 37 ин витро клиники в България за броя на пациентите, за извършените процедури и за родените бебета, вследствие на ин витро лечение. В тази връзка проф. Щромер препоръча опита от Виена, където ръководи най-успешния австрийски ин витро център - Kinderwunschzentrum Goldenes Kreuz.

В Австрия от близо 2 години данните за броя на ражданията чрез ин витро процедури са публични и ако това изискване не е изпълнено двойката, получила финансиране от държавата трябва да върне реимбурсираната сума. Клиниките докладват в специална онлайн платформа по време на лечението конкретни данни за хода на самата процедура, както и за резултата от нея. Тези данни, включително тези за ражданията, вследствие на ин витро процедури от предходната година, се обработват и обобщават от австрийския фонд за асистирана репродукция и се публикуват на годишна база. Тъй като системата е онлайн базирана, регистрацията на двойките отнема 20 сек и те могат да започнат лечението веднага. Смятам, че и в България може да се създаде подобна система, тъй като времето за одобрение на двойката е критично за успешния резултат от ин витро процедурите“, сподели проф. Щромер.

Виена Ин Витро Център работи в България от близо три години, две от които вече е с договор към ЦАР и всяка година публикува на сайта си своите резултати за осъществени раждания. Според проф. Щромер ако всяка от репродуктивните клиники в България постъпва по същия начин, обществото ще разполага с достоверна информация, данни ще могат да се събират, обработват и систематизират от държавната институция, отговорна за финансирането и така ще има яснота както за успеваемостта на центровете, така и за това дали средствата се използват по най-ефективния начин.

44% от двойките, на които е направена ин витро процедура във Виена Ин Витро Център през 2013 год., са се сдобили с дете. Постигнатите резултати на клиниката по критерий живородени бебета след извършени ин витро процедури или т. нар. „Take Home Baby Rate‘‘ (THBR) са значително по-високи и от средните стойности в Европа от 26-30%. Това показва, че при наличие на нужните знания, подход и оборудване, близо половината пациенти могат да сбъднат своята мечта за дете от първия опит, поясни проф. Щромер.

Коментари

Резонно, ама ми ме струва, че повечето клиники няма да имат сметка да си покажат истенските резилтати