Публикация

Д-р Б. Нанев: БЛС има дългове от половин милион лева

Ръководството на БЛС е заварило 15 празни банкови сметки...


Ръководството на БЛС е заварило 15 празни банкови сметки и задължения от 485 хил. лева при поемането на мандата си преди 100 дни. За да се справи с натрупаните дългове, управата на съсловната организация ще търси рефинансиране от други банки.

Това заяви пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Божидар Нанев.

Той посочи като основен проблем липсата на каквато и да било документация – от счетоводни отчети до международна кореспонденция.

Нарастващата липса на доверие към организацията през последните години също създава затруднения, тъй като поражда проблеми със събираемостта на членския внос.

Към настоящия момент в процес на изграждане е Обществен съвет към БЛС, в който ще се привлекат икономисти, публични лица и различни специалисти.
Очаква се през есента да бъде свикан и общонационален събор на лекарите.

Д-р Нанев посочи необходимостта от диалог по НРД, както и по здравната реформа.

Според него, клиничните пътеки са пречка за нормалното функциониране на здравеопазването.

„Клиничните пътеки са архаизъм, който непрекъснато ще поражда напрежение, докато съществува. Те трябва да отпаднат, защото са изживели своя живот и вече оказват само негативна система върху здравеопазването. Клиничните пътеки трябва да бъдат заменени от диагностично свързани групи – метод, който е приет в цяла Европа и на редица други места по света.” – посочи д-р Божидар Нанев.

Председателят на БЛС прогнозира, че те могат да отпаднат най-рано през 2010-2011 г.


Коментари