Публикация

Д-р Мария Матева: Билков препарат усилва действието на лекарства за оросяване на мозъка

При комбиниране на „Мемостор“ с мозъчно-протективни препарати пациентите помнят по-добре, чувстват по-концентрирани и и работоспособни, твърди неврологът от V ДКЦ, Пловдив


Симптоми като световъртеж, замайване, изтръпване на крайниците, усещане за разконцентрираност, постоянна умствена умора при хората в трудоспособна възраст обикновено издават проблеми с оросяването на мозъка. В някои случаи тези състояния може да доведат до мозъчен инсулт, в други остават хронични и тогава се налага мозъчно-протективна терапия. 

При поява на подобни оплаквания общопрактикуващият лекар насочва към специалист невролог. Според анамнезата, клиничния статус и доплеровото изследване се поставя диагнозата. Доплеровата сонография е най-добрият начин да се установи дали има нарушено мозъчно кръвоснабдяване. Този ултразвуков метод позволява да се изследват съдовете в мозъка и извън него. Въз основа на тези три пункта правим заключение дали става въпрос за хронична или за остра форма на смущение в мозъчното оросяване. В анамнезата се включват  и рисковите фактори – дали пациентът е обременен с високо кръвно налягане, диабет, някакво тежко бъбречно заболяване, нарушения на обмяната на веществата. Важен утежняващ фактор е всекидневната употреба на алкохол в големи количества, както и тютюнопушенето, работата във вредна среда. Задължително се обръща внимание на наднорменото тегло и затлъстяването като неблагоприятно условие за нарушеното мозъчно оросяване. 

Терапията обикновено включва лекарства, стимулиращи и оросяването, и кръвоснабдяването, и метаболизма на мозъчната клетка. Като помощен продукт към основната лекарствена терапия при всички случаи на нарушено мозъчно оросяване е подходящ билковият препарат „Мемостор“. Той дава добри резултати и при усилена умствена работа. Неслучайно студенти и млади хора масово го използват, особено в периоди на интензивни натоварвания, увеличаващи риска от нарушения на паметта. При комбиниране на „Мемостор“ с мозъчно-протективни препарати резултатът е много  добър. Пациентите са категорични, че се чувстват по-свежи, по-концентрирани, с подобрено самочувствие и работоспособност. 

Начинът на живот също е от голямо значение – особено вредно от гледна точка на доброто мозъчно оросяване е движението. Всеки ден трябва да се ходи пеша минимум 30 минути. При хората над 50-годишна възраст, които са и най-голямата група с такива проблеми, не е необходимо сериозно натоварване – фитнес, аеробика и т.н. Достатъчно е редовното и продължително ходене пеша – най-добрият вариант е 4-5 км дневно.

По принцип при невролозите попадат по-тежките случаи. Хората с по-леки оплаквания рядко достигат до специализираните кабинети заради рестрикциите с направленията при личните лекари. Това е лошо, защото чрез навременна  ултразвукова диагностика  може да се установи дали пациентът има начални съдови промени и  да се предотврати или забави по-нататъшното развитие на заболяването. Ако един жизнен човек  в работоспособна възраст човек получи ранна и подходяща профилактика, той може да избегне инсулт или дори алцхаймер. Парадоксално е, но  алцхаймер се среща все по-често при сравнително млади, работещи хора – само аз през последната година имам 5-6 такива пациенти, което е много. Обикновено това са активно работещи, много натоварени умствено хора, които след някакъв отключващ стресов психологически момент започват да се чувстват зле. Първоначално това състояние протича като депресия и ако околните не обърнат достатъчно внимание навреме, впоследствие се установява, че става въпрос за органично заболяване.

Коментари