Публикация

10 фрапиращи и изключително редки болести

Какво е смееща се смърт, как се проявява прогерията или колко човека имат алергия от вода?


Автор: Микаела Мохарамян
Източник:http://inews.bg/

В следващата класация ще ви покажем 10 от най-редките болести и алергии в света. Например, колкото и да не искаме да приемем факта, че в XXІ-ви век канибализмът все още съществува - той е факт. Именно този вид хранене е причина за заболяването "Куру", познато още като "смееща се смърт".

А чували ли сте за "синдром на чуждестранния акцент"? Отговорът на въпроса "какво е пък това?" ще намерите в следващия списък:


10. Куру (смееща се смърт)

Тази болест е най-често срещана е при хората от племето Форе в Папуа Нова Гвинея и се предава чрез канибализъм. Жертвите изпадат в маниакален смях, а след това не могат да се държат на краката си, нито да говорят, преди да умрат.


9. Синдром на чуждестранния акцент

Досега само 60 случая са били регистрирани. Болните започват да говорят на неразбираем език, поради аномалия в мозъка. Ще ви разкажем за една от тези 60 болни. Името й е Кей Ръсел. 49-годишната англичанка си ляга една вечер със силна мигрена, а на сутринта, когато се събудила, вече говорела с френски акцент.
Доскоро лекарите са смятали, че заболяването и психично. Вече е сигурно, че то се дължи на поражения в някои части на мозъка, свързани с езика. Синдромът на чуждестранния акцент се появява обикновено след инсулт, удар на главата или главоболие. Тези промени в говора могат да отминат до няколко часа, но има вероятност и да останат завинаги.

Кей Ръсел:
- Понякога си мисля, че трябва да пусна съобщение "Изгубена във Франция". Така някой може да открие старата Кей.


8. Болестта на Кройцфелд - Яков

Това е човешкият вариант на болестта "луда крава”. Характеризира се с понижена мозъчна активност и забавени реакции на тялото. В световен мащаб има не повече от 200 засегнати.


7. Алергия от вода

Засегнатите досега са около 40 души в целия свят. Тази алергия причинява ужасно болезнени обриви по кожата в резултат от свръхчувствителността към водните йони.


6. Синдром на Карпентър

Един на милион биват засегнати. Синдромът се характеризира с деформация на черепа, срастване на пръстите, деформация на зъбите и затлъстяване.


5. Прогресивна осифицираща фибродисплазия

Болест, засягаща 1 на 2 милиона души, тази болест се проявява в бавно превръщане на сухожилията в кости. Скелетът буквално превзема цялото тяло. По тази причина заболяването е познато още като "синдром на каменния човек”.


4. Прогерия

Тази болест причинява бързо състаряване на телата на болните. В световен мащаб са регистрирани 74 случая.
Най-възрастния европеец, който страда от болестта е на 20 години, но има тяло на 160-годишен.


3. Заболяването "Фийлдс”

Кръстено е на двете сестри близначки, които са единствените регистрирани с това заболяване. В резултат от него те са на инвалидни колички и докторите нямат представа как ще се развие състоянието им.


2. Рибозо-5-фосфат изомеразен дефицит

Смята се за най-рядката болест в света! Има само един известен случай. Причинява аномалии в мозъка, които сериозно възпрепятстват растежа му.


1. Вариола (едра шарка)

Изключително силно заразна с 33% смъртност. Последният известен случай е от 1977 г. Смята се, че е премахната през 1980г. и днес я има само в лабораториите.

Коментари