Публикация

БФС: Аптеки ще останат само на атрактивни за бизнеса места

Гласуваните на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти обричат на абсолютна монополизация фармацевтичния сектор у нас, смятат от Българския фармацевтичен съюз...


Гласуваните на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти обричат на абсолютна монополизация фармацевтичния сектор, заявява Българският фармацевтичен съюз.

Според ръководството на съсловната организация, с премахването на ограничението за притежание на повече от четири аптеки от едно лице, се узаконяват съществуващите вериги от аптеки и се дава възможност за изкупуването им от големи чужди корпорации.

„Както неведнъж сме предупреждавали, това ще доведе до създаване на мощни вериги с господстващо положение и до изкупуването и закриването на по-малките аптеки в редица населени места. По този начин управляващите ще унищожат правото на избор на пациента и ще го лишат от достъп до фармацевтични услуги.”, смятат от БФС.

От организацията на магистър-фармацевтите са категорични, че промяната е „конюнктурна и се прави заради определени корпоративни интереси”.

Коментари