Публикация

Безплатни прегледи за глаукома в осем града

Акцията е за Световната седмица на глаукомата 2015


С безплатни прегледи при очен лекар ще бъде отбелязана за Световната седмица на глаукомата 2015, съобщиха на пресконференция водещи офталмолози и представители на Националната пациентска организация. Близо половината болни с глаукома не са диагностицирани, но също така и половината от хората с тази диагноза нямат болестта, изтъкнаха доц. Наталия Петкова и д-р Ботьо Ангелов. 

Затова е много важно да се познават рисковите фактори и да се ходи на периодични прегледи за навременното откриване на заболяване. Важна роля играе наследствеността, затова, ако имате болен в семейството, задължително трябва да посетите очен лекар, дори без да имате симптоми. Трудностите около поставянето на диагнозата са много. Те са свързани с необходимостта от допълнителни и различни изследвания. Само измерване на очното налягане не е достатъчно, изтъкна д-р Ботьо Ангелов. При около 30% от хората с глаукома има нормално очно налягане. 

Загубеното при глаукома зрение не може да се върне, но съвременното лечение позволява прогресирането на болестта да спре. В момента българските пациенти обаче трябва да доплащат 50% от стойността на терапията всеки месец. Някои от тях не могат да си позволят да плащат за лекарствата, прекъсват или променят курса на лечение. Пациентските организации и специалистите се обединиха около необходимостта от пълна реимбурсация на терапията за глаукома, което ще гарантира качествено лечение. Допълнително се посочи и необходимостта от увеличаване броя на безплатните прегледи на диспансеризираните болни при офталмолозите, което ще подобри контрола на заболяването и качественото проследяване от страна на специалистите.

Както всяка година, така и тази се организира кампания с безплатни прегледи за глаукома от специалисти офталмолози в осем града на България – София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Пещера и Петрич. Информация за безплатните прегледи ще бъде предоставяна на гореща линия 0700 10 515 (всеки делничен ден от 12:00 до 17:00 часа, на цената на един градски разговор). Повече информация за заболяването, превенцията и профилактиката му, както и за предстоящите инициативи на Пациентска организация „Глаукома”, можете да откриете на информационния сайт www.glaucoma.bg.

Коментари