Публикация

Предпазни мерки срещу свинския грип

Хората, решили да пътуват, да потърсят предварително информация дали в местата, които ще посетят, има заболели от новия грипен вирус А (Н1N1).


Министерството на здравеопазването издаде предписания за предпазване от свинския грипен вирус.

От ведомството съветват хората, решили да пътуват, да потърсят предварително информация дали в местата, които ще посетят, има заболели от новия грипен вирус А (Н1N1), както и къде и по какъв начин може да бъде получена медицинска помощ.

Наред с антивирусните препарати, които могат да се използват профилактично или с лечебна цел, е необходимо да се вземат достатъчно количество влажни хигиенни кърпички, дезинфектант за ръце на алкохолна основа и термометър.

При заболяване пътуванията трябва да се избягват.

Грипните вируси се разпространяват от човек на човек предимно при кашляне и кихане. Тъй като някои вируси и бактерии могат да преживеят два и повече часа върху повърхности като дръжки на врати, плотове и др., честото измиване на ръцете спомага за намаляване на възможността за заразяване.

Както и при другите заразни заболявания, една от най-важните предпазни мерки е спазването на хигиена и особено честото и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти на алкохолна основа.

Симптомите на „свински грип” не се различават от тези при сезонния човешки грип. Поради това е необходимо самонаблюдение за поява на тези симптоми – повишена температура, кашлица, хрема, главоболие и болки по цялото тяло, силно неразположение, втрисане, лесна уморяемост, а в някои случаи повръщане и диария, в рамките на 7 дни след завръщането и евентуално заразяване (контакт с болни и съмнително болни лица или с повърхности, които може да са били замърсени от болни лица).

Както и при сезонния грип може да се развият пневмония и респираторни смущения.

При възникване на заболяване с горните симптоми или при влошаване на налично хронично заболяване в този 7-дневен период консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е строго препоръчителна.

Коментари