Публикация

Първите 48 часа са решаващи в лечението на грип

Можем ли да се предпазим от грип и какви са първите признаци на вирусната инфекция


Лечението на грипа трябва да започне в първите 48 часа - д-р Любена Андонова

д-р Любена Андонова e специалист по инфекциозни и детски болести, началник на Консултативно-диагностичен блок в Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести, София

Д-р Андонова, има ли нещо, с което грипът през тази година се отличава от грипа през предишните сезони?

Моето впечатление е, че няма някаква видима разлика. Грипът се появява  всяка година основно през есенно-зимния сезон  и почти винаги се развива епидемия със стотици хиляди заболели. Част от тези пациенти развиват и усложнения.

Кое налага при заболяване от грип да се реагира по-бързо и по-активно в сравнение с други респираторни вирусни инфекции?

Грипът е тежко инфекциозно заболяване, различаващо се от заболяванията, причинени от други респираторни вируси. Заболяването обикновено започва остро, внезапно, със силно повишена температура, с изразени мускулни и ставни болки, с прояви на интоксикация. Много често се появява болка зад гръдната кост, както и суха, мъчителна кашлица. Грипните вируси увреждат редица органи и системи. Ако не се проведе адекватно лечение, винаги има риск от развитие на усложнения. Те могат да бъдат от страна на дихателната система с развитие на пневмония; от страна на сърцето – миокардит, и от страна на централната нервна система – грипен менингоенцефалит. Разбира се, има и други усложнения, но в практиката най-често се сблъскваме с изброените. В детската възраст е висок рискът от възпаление на средното ухо със силни болки.

Ясно е, че най-застрашени са малките деца и хронично болните, но защо понякога и млади, иначе здрави хора се влошават драстично при грип?

По принцип, вирусни инфекции добавени към предварително увреден от друго хронично заболяване организъм или при най-малките деца с недоразвит имунитет предразполагат към тежко протичане на заболяването. Но и млади хора – това, което се случи при епидемиите от т.нар. птичи и свински грип – могат да боледуват изключително тежко. Оказва се, че повечето от тях до този момент не са се срещали с грипен вирус и нямат никакъв предварителен специфичен имунитет. От друга страна, тяхната имунна система е силна и под действието на вируса при някои пациенти се освобождава голямо количество химически медиатори, наречени цитокини, които предизвикват така наречената цитокинна буря. При това се увреждат директно белодробните клетки, състоянието е изключително тежко и за съжаление понякога е с фатален изход.

Какъв е опитът в България със специфичните препарати срещу грип?

От повече от 30 години и до днес успешно се прилага лечение с римантадин хидрохлорид, след това навлязоха и невраминидазните инхибитори. Много е важно обаче лечението с противогрипните лекарства да започва рано – в първите 24 най-късно до 48 часа от началото на заболяването. Тук е ролята на личните лекари - бързо и точно да диагностицират грипа и да назначат адекватното лечение.

Възможно ли е чрез профилактичен прием на противогрипно лекарство човек да се предпази от заболяване?

Това е практика в целия свят, нарича се екстрена профилактика и се прилага при рискови пациенти, които са имали контакт с болен от грип човек по време на епидемия.

Кога трябва задължително да се търси медицинска помощ?

Добре е още в началото на дадено заболяване и при първите симптоми на грип човек да посети лекаря си. Но ако след начално подобрение на симптомите, температурата отново се повиши, засили се кашлицата, влоши се общото състояние, непременно трябва да се направят кръвни изследвания, рентгенова снимка и да се прецени последващото лечение.

Средно колко време след заболяването човек се възстановява напълно?

Това зависи от много фактори – възраст, общо състояние, тежест на самото заболяване. Но при адекватно лечение възстановяването отнема около 10 дни. 

Коментари

Ина  Димитрова
12 мар 2015 15:55

Грип не бива да се кара на крак!! Никоя работа не си заслужава да рискувате здравето си. Така преди време пипнах пневмония - цяла седмица не намерих време да ида на лекар, все спешни задачи и накрая се случи това!

А и като си помисля в поликлиниката как трябва да чакам два часа пред кабинета и предпочитам да го изкарам на крак грипа.

това всички го знаем, но е невъзможно, защото първия ден не знаем какво точно се случва, втория докато си свършим неотложната работа в офиса и се доберем до личната, то 48 часа минали