Публикация

Усложнените вирусни инфекции са необичайно много

Кашлицата е един от основните симптоми на вирусните инфекции. Как да предпазим и лекуваме децата, какво трябва да знаем при продължителна суха кашлица


Усложнените вирусни инфекции са необичайно много - д-р Светла Обретенова

Д-р Светла ОБРЕТЕНОВА, педиатър, ХХI ДКЦ, София

Този сезон инфекциите при децата масово протичат с кашлица – суха, упорита, непродуктивна. Понякога и без температура (обикновено при бебетата), но кашлицата е симптом, който прави особено впечатление през тези месеци. Температурата в много случаи се поддържа дълго. Става въпрос най-вероятно за вирусни инфекции, но няколко дни след началото, ако организмът не може да се справи, се проявява и добавена инфекция, която изисква вече по-сериозна намеса от страна на лекаря.

Като обобщя наблюденията си, мога да кажа, че имаме повече усложнения в сравнение с минали години. Може би честите и много резки промени на температурите имат значение. Като говорим за усложнения, имам предвид пневмонии, стрептококови ангини също има много често. 

Най-засегнати са малките деца – в яслена възраст, 

както и тези, които посещават детски градини. Този сезон в сравнение с предишни боледуваха и повече ученици. Не мисля, че преболедуването създава някакъв имунитет, защото вирусите постоянно мутират и аз не си спомням да сме имали толкова многобройни тежки инфекции на горните дихателни пътища и толкова много постъпили в болница деца заради пневмония.

При децата най-често пневмониите са вирусни, трудността при тях е, че не се чуват на слушалка, а изпращането за рентгенова снимка за диагностициране на проблема е свързано с регулативни стандарти.

Възстановяването протича също трудно, въпреки че в аптеките има твърде голям избор на имуностимулатори – от растителен, минерален и комбиниран произход, които имат своя положителен ефект. Но инфекциите доста се повтарят.

Трудно се овладява кашлицата, слиза надолу и установяваме ларингит, бронхит или пневмония. 

При децата най-често пневмониите са вирусниКато първа реакция при поява на кашлица и ако детето е над 2 години, аз препоръчвам да се даде билков сироп, който втечнява секретите, намалява дразненето в гърлото и подпомага по-лесно да се преодолее проблемът. Знам от майките, че сиропът „Ентитус“ примерно се приема много добре от децата, защото им харесва на вкус. А съдържанието му представлява такава комбинация от билки, която действа за по-бързо втечняване на секретите и така за облекчаване на кашлицата. Никак не е маловажна липсата на странични ефекти, както и достъпната цена на този препарат.

Като практикуващ педиатър бих казала, че родителите трябва да имат малко повече познания, да се интересуват за качествата на лекарствата, които се купуват свободно в аптеките, без рецепта. И когато например настъпва сезонът на вирусните инфекции, би трябвало в дома да има винаги един сироп за кашлица.

Що се отнася до това 

кога е наложително да се потърси лекарска консултация, 

то зависи много от възрастта на детето. Ако е бебе под една година, не бива да има отлагане и то трябва да бъде прегледано веднага, при първите симптоми. Защото една най-обикновена хрема в тази ранна възраст може да доведе за броени часове до бронхиолит. Ако детето е по-голямо, може прегледът да се отложи с 2-3, но не повече от 5 дни, ако симптомите на заболяването не отшумяват.

Закаляването от най-ранна възраст винаги е било на вниманието на педиатрите - заради изключителното му значение за здравето на децата и за доброто им развитие. Нещо положително, което забелязвам, е, че семействата обръщат вече повече внимание на препоръките, които им даваме, от съвсем малки бебетата да прекарват всекидневно време навън. Забележима е тенденцията по-големите деца да ходят на ски. Но като се върнат, пак се разболяват. Отдавам го може би на това, че преди не са били закалявани достатъчно настойчиво и последователно.

Коментари