Публикация

Проф. Гълъбов: Извън Мексико свинският вирус се държи като обикновен грип

Заболелите от свински грип в Северна Америка и Европа се подобряват, заболяването протича като средно тежък сезонен грип и няма смъртни случаи.
Това заяви пред health.bg директорът на Института по микробиология към БАН проф. Ангел Гълъбов.

„В Мексико са починали над 150 души, но не е установено със сигурност каква е причината за смъртта им и дали при всички става дума за свински грип. Факт е, че в САЩ картината е различна – няма нищо драматично различно в сравнение с други грипни епидемии.” – коментира проф. Гълъбов...


Заболелите от свински грип в Северна Америка и Европа се подобряват, заболяването протича като средно тежък сезонен грип и няма смъртни случаи.

Това заяви пред health.bg директорът на Института по микробиология към БАН проф. Ангел Гълъбов.

„В Мексико са починали над 150 души, но не е установено със сигурност каква е причината за смъртта им и дали при всички става дума за свински грип. Факт е, че в САЩ картината е различна – няма нищо драматично различнo в сравнение с други грипни епидемии.” – коментира проф. Гълъбов.

Според него, не е изключено вирусът да продължи да мутира при циркулирането си сред хората, но е възможно това да доведе до намаляване на неговата „агресивност”.
Основание за това дават данните за благоприятното протичане на заболяването при пациентите в САЩ и Европа.

Въпреки обнадеждаващите данни, Световната здравна организация повиши степента на тревога за грипна пандемия от фаза 3 на фаза 4, което е показател за нарастване на вероятността от пандемия, но тя не е неизбежна.
Това стана по препоръка на Комитета по спешност, сформиран по силата на международните здравни правила, приети през 2005 г.

Решението е взето на базата на данните за предаване на вируса от човек на човек и способността му да предизвиква епидемични взривове, както и въз основа на докладите за вероятното разпространение на заболяването в различни страни.

Становището на СЗО е, че не се налага да затварят границите, нито да се ограничават международните пътувания.
Препоръчва се обаче хората със симптоми на грип да отложат пътуванията си, а заболелите след завръщане от друга страна да потърсят медицинска помощ.

Според експертите на световната организация, на този етап производството на сезонна противогрипна ваксина трябва да продължи, което ще спомогне за разработването на ефективна ваксина срещу новия вирус.

Междувременно Европейският център за превенция и контрол над заболяванията разпространи съвети за намаляване на риска от заразяване:

1. При кашляне и кихане устата и носът да се закриват с кърпичка за еднократна употреба, която да не се използва повторно, а да се изхвърля по най-бързия възможен начин.

2. Ръцете да се измиват често, особено след кашляне и кихане. Почистващите разтвори на алкохолна основа са достатъчно надеждни.

3. Да се избягва докосването на очите, носа и устата, защото това благоприятства разпространението на болестотворните микроорганизми.

4. Хората със симптоми на грип да остават вкъщи, вместо да отиват на работа или в училище.

Препоръчва се да се търси лекарска помощ при всяка поява на грипоподобни симптоми.
Специалистите подчертават, че няма риск от заразяване с вируса при консумация на свински продукти.

По данни на СЗО броят на смъртните случаи от пневмония в Мексико достигна 149 (от тях 20 са лабораторно потвърдени за свински грип). Общият брой на лабораторно потвърдените случаи е 26. Хоспитализираните с диагноза пневмония в страната са 1995 души.
Междувременно Би Би Си съобщи, че починалите в Мексико вече са 1.

В САЩ са потвърдени лабораторно 40 случая на свински грип, в Канада – 6. В двете страни няма починали.

Вече има доказани случаи на заболяването и в европейски страни – 2 в Шотландия и 1 в Испания.

Изследват се вероятни случаи на свински грип в Дания, Швеция, Гърция, Чехия, Италия, Германия и Ирландия.
Би Би Си допълва, че съобщения за заболели са огласени от властите в Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Израел.

Коментари