Публикация

Българска лекарка е номинирана за австрийски награди

Българката д-р Анелия Хохвартер е номинирана за австрийските награди „LEADING LADIES AWARDS 2009”...


Българката д-р Анелия Хохвартер е номинирана за австрийските награди „LEADING LADIES AWARDS 2009”, които се присъждат на жени с лидерска роля в различни сфери на обществения живот.

Д-р Хохвартер, която е сред водещите офталмолози в Австрия, е определена в десетката на номинираните в категорията "Социален ангажимент" основно заради работата си в Йемен.
В същата категория първоначално са били посочени 100 жени с принос в социалната сфера.

Пред health.bg д-р Хохвартер заяви, че е била много изненадана от номинацията, за която са й съобщили от екипа на всекидневника “Австрия“.

„Това малко ми дойде в повече, но е важно в този момент, тъй като се строи болница в Йемен, по-точно на остров Сокотра, който се намира на 300 км. от сушата.” – поясни тя.

По думите й, хората на острова нямат никаква медицинска помощ. За 3 дни тя е успяла да прегледа там 150 болни жени.

„Правихме статистическо проучване, за да видим какво е необходима за клиниката, а утре – 29 април – ще се разбере кога отново ще замина за преговори в министерството на здравеопазването в столицата Сана.” – допълни д-р Хохвартер.

Заради своята ангажираност в арабската страна, на 29 април българката ще бъде наградена от посланика на Йемен в Австрия.

Д-р Хохвартер е родена в Горна Митрополия. Завършила е Медицинския университет в Плевен.
В момента работи в болницата "Рудолфстифтунг", където е най-доброто очно отделение, специализирано във витреоретиналната хирургия (операции в задния сегмент на окото). Болницата е учебна база на Медицинския университет във Виена.

През миналата година сънародничката ни организира в Горна Митрополия очни прегледи с благотворителна цел. Средствата от тях бяха дарени за реставрация на местната църква „Св. Троица”.



Коментари