Публикация

Най-добър е спортът за удоволствие

Ставите имат нужда от редовна профилактика - независимо дали става въпрос за активен или любителски спорт, туризъм или каквото и да е друго по-активно движение


Д-р Пламен Калъпов - се профилактират ставите с хондропротектори.

Д-р Пламен КАЛЪПОВ, ортопед-травматолог в УМБАЛ „Св. Анна”, София

Основните рискове за спортуващите непрофесионално - за здраве и удоволствие – са най-вече от микротравми. На ски се получават усуквания, навяхвания и обикновено биват пренебрегвани, защото няма счупване, а кръвонасядането, отокът преминават. Там най-често се уврежда хрущялът и се получават субхондрални фрактури, които масово се пропускат, после остава постоянна болка и започва дистрофия на хрущяла. Впоследствие това довежда до по-голямо увреждане. През пролетта обикновено микротравмите зачестяват при колоездене – уязвими са коленните стави. Съветът ми е - при каквото и да е спортно натоварване и след определена възраст – след 25-30 години хрущялът започва да се променя дегенеративно – да се профилактират ставите с хондропротектори. Ефектът от тези препарати е по-добър в по-млада възраст, защото обикновено още няма сериозни увреждания. Сега разполагаме с хондропротектори, каквито нямахме допреди 10-15 години. Аз използвах например „Хондросейв” при колоездачи със значително натоварване и установих, че това е препарат, на който наистина може да се има доверие. При подрастващите наблюдаваме също много добри резултати – при скейтбордисти, сноубордисти, планинското колоездене има все повече привърженици. 

Профилактиката е много важна, 

дори за хората, които просто ходят на туризъм в планината, защото се подпомага храненето на хрущяла.

Хубаво е преди по-активно движение, не само спорт, но и работа в градината дори, да има известна подготовка. Не изведнъж след зимното застояване да се хвърлим към физическо натоварване. Животът на хората става все по-заседнал и ако изведнъж, без подготовка на мускулатурата, без загряване се движим активно и продължително, пренатоварването може да доведе до травми. А и към 40-50-годишна възраст дегенеративните изменения си казват думата.

Снай-висок травматичен риск са спортовете, при които има контакт с противника, 

Спортът е изпитание за целия опорно-двигателен апарат

игровите - футбол, баскетбол, хандбал. Тенисът също е изпитание за целия опорно-двигателен апарат, както и за гръбначния стълб.

Доста младежи отиват във фитнеса, амбицирани много бързо да изградят тяло като от реклама за бодибилдинг, но нерядко получават спонтанни руптури на мускули, късат ахилесови сухожилия. Тъй като стремежът е за кратко време да се вдигне мускулна маса или да се отслабне, не се отделя време за възстановяване, няма двигателен режим. Най-добре е движението да е дозирано, без крайности и най-важното - да е за удоволствие. Трябва да се знае, че получените травми не преминават безследно.Оправили са се с компресче, с мазане и са забравени. Но нерядко се оказва, че е имало и нещо друго, увреда на хрущяла – откриваме го по-късно на операционната маса или с артроскопия. 

Пренатоварването на опорно-двигателния апарат и мускулите трябва да се избягва

Ефектът от препарати за по-бързо изграждане на мускулна маса наистина в началото е бърз, но после е с обратен знак. Трябва умереност. Имам преки наблюдения какво става във фитнес залите – инструкторите заливат младежите с всевъзможни препарати, учудвал съм се наистина. Между препаратите действително има някои добри за обем на мускулна маса, но предписваните дози са често понаучени от интернет и препоръчвани доста „компетентно” с наизустени думички.

Никога не е късно човек да обърне внимание на двигателната си активност. 

Винаги може да се започне с по-леки тренировки, с разтягане на мускулите, дозирано. Много хора в напреднала възраст се чувстват добре с гимнастика, йога, но трябва бавно и постепенно, ден след ден да се увеличават натоварванията. С възрастта ставите се втвърдяват, при остеоартрозата има леко ошипяване. Упражненията трябва да не причиняват болка.

Коментари