Публикация

Наличие на коронарна болест е една от причините за нарушена ерекция

При еректилна дисфункция, специалистите от Понтика съветват, да се потърси непременно компетентно мнение. Преглед при кардиолог ще потвърди или изключи органична причина за нарушена ерекция


Въпросът за еректилната дисфункция /ЕД/ винаги е деликатен и поставянето му на дневен ред не е, за да се привлече нездрав интерес към него, а за да бъдат информирани и предупредени мъжете да не си поставят диагноза сами и се самолекуват.

Точните цифри са безпристрастни – при 90 процента от 500 мъже с оплаквания в тази сфера, преминали през кардиоклиниката, се е установило наличие на тежка коронарна болест, алармират кардиолозите от кардиоцентър „Понтика”.

Хапчетата, известни като сексуални стимуланти, са достъпни и затова установена практика е към тях да се посяга след консултация с аптекар, съвета на приятел, или четене в интернет. Посещението при специалист се игнорира най-често напълно.

Специалистите от Понтика предупреждават, че подобно отношение е неправилно. ЕД е голям социален и личен проблем, а не повод за срам, затова подходът към него трябва да е сериозен и професионален.

Съветът на специалистите е да се потърси непременно компетентно мнение. При риск от инсулт, инфаркт и други тежки усложнения, които могат да се развият при наличие на метаболитен синдром или други заболявания, нарушената ерекция е едно от първите проявления на тази опасност.

Много често сексуалните неудачи са на психична основа и стрес. Преглед при кардиолог може да изключи тази възможност, което пък е предупреждение, че трябва да промените начина си на живот.

Здравословното хранене, спорта и умерената употреба на алкохол ще ви помогнат много в овладяването на проблемите с ерекцията, подчертават специалистите.

Не пушете - е техният категоричен съвет.

Лекар трябва да определи кое е подходящото средство за конкретния пациент и да го комбинира с лекарствата за хипертония или диабет, ако е налична органична причина.

Причините за еректилната дисфункция могат да бъдат увреждане на съдовете, увреждане на нервите, хормонален проблем, травми по пениса и понякога - употребата на някои медикаменти като някои лекарства за кръвно и определени антидепресанти. Тези медикаменти влияят на много малък процент от пациентите. Това не значи, че ако взимате такива медикаменти, всички ще имате такива проблеми, всичко е строго индивидуално. Идеята е да се изясни какъв е точно проблемът на конкретния пациент.

Много често нещата са съчетани. Връзката между това как човек се чувства в сексуалното си поведение и какво се случва в организма, е доста тясна.

В много от случаите, когато има някакъв начален съдов процес, при хора с тежък диабет, който дава усложнения или с хипертонична болест, донякъде заболяването е предизвикало известно затруднено постигане на ерекция.Това, което прави проблемът още по-сложен, е нагласата на страх, на очакване, на постоянно самонаблюдение, което допълнително вкарва засегнатия в омагьосан кръг.

Затова най-добре е в тези случаи да има съвместна интервенция, да се работи в екип между кардиолози и психолози - подчертават лекарите.

През последните години фармацевтичната наука създаде нова група медикаменти за стимулиране на ерекцията, които са ефективни и удобни за прием – таблетки, които се приемат през устата и които съхраняват и допълнително стимулират мъжката сексуална мощ.

Това са медикаментите от групата на т.н. фосфодиестераза 5 инхибитори (PDE5 инх.), които се отпускат по лекарско предписание и помагат на мъжа да получава пълноценни ерекции.

Разпитвайте лекаря и не се срамувайте открито да поставяте проблеми от всякакво естество, напомнят специалистите. Преживян сърдечен инцидент също поставя въпроса доколко и кога може да бъде пълноценен мъжът като сексуален партньор.

Какво е особено важно?

PDE5-инхибиторите никога не трябва да бъдат използвани в комбинация с нитроглицерин или други нитрати (напр. isosorbide - изозсорбид). Такава комбинация може да предизвика тежък колапс на кръвното налягане при иначе здрави индивиди. Не забравяйте да информирате своевременно лекуващия си лекар по време на преглед (особено по повод болки зад гръдната кост), ако през последните 24 часа сте използвали подобен препарат. Сериозно понижение на кръвното налягане може да се получи и при комбинация на PDE-5 инхибитори с алфа-блокери, които се предиписват при проблеми с простатата.

PDE5 инхибиторите също не трябва да се приемат от мъже със следните проблеми: инфаркт или инсулт през последните 6 месеца, нестабилно сърдечно заболяване или сърдечна недостатъчност, много високо или много ниско кръвно налягане, високо кръвно налягане, контролиращо се само чрез комбинация от много лекарства , чернодробни или бъбречни заболявания, пигментозен ретинит (рядко срещано очно заболяване).

Коментари