Публикация

ДНК тест за Микоплазма и Уреаплазма

ДНК тест за Микоплазма и Уреаплазма


ДНК тест за Микоплазма и Уреаплазма

Микоплазмите (Mycoplasma hominis и Mycoplasma genitalium) и Уреаплазмите (Ureaplasma urealyticum и Ureaplasma parvum) са известни под общото название генитални микоплазми. Гениталните микоплазми са най-малките свободно живеещи бактерии и се развиват в клетките на лигавицата, покриваща различните части на половата система при мъжа и жената.
Предават се изключително по полов път, но е възможно предаването на инфекцията и от майката на бебето по време на бременността и раждането.
Клиничните прояви на микоплазмените инфекции са различни.Инкубационния период е между 2-5 седмици. Първите симптоми са неспецифични - парене , трудно уриниране, повишена телесна температура и дискомфорт, вагинално течение. Често инфекцията протича безсимптомно. За клиничната изява на гениталните микоплазми допринасят нарушения в имунитета ,съпътстващи инфекции , стрес. При мъжете гениталните микоплазми са причина за негонококов уретрит, цистит, простатит, възпаление на тестисите и техните придатъци (епидидимит). При жени с микоплазмена инфекция може да се наблюдава цистит, уретрит , тазова възпалителна болест. Микоплазмата и уреаплазмата могат да усложнят хода на бременността и да доведат до предсрочното раждане. Инфектираните новородени развиват тежки белодробни инфекции, пневмонии, менингити, състояния на бактеремия.
Сериозни усложнения от нелекувани урогенитални микоплазмени инфекции са: стерилитет, спонтанни аборти, вътрематочна инфекция на плода, преждивременно раждане и др.

МДЛ "ЛИНА" използва най- съвременната техника за детекция на Микоплазма ( Mycoplasma genitalium) и Уреаплазма (Ureaplasma urealyticum и Ureaplasma parvum) - ДНК анализ чрез Real-Time PCR .
Благодарение на неговата висока чувствителност и специфичност ДНК анализа дава възможност за ранна диагностика и идентифициране на безсимптомни форми на инфекция.
Приложения на ДНК- теста за Микоплазма и Уреаплазма:
• При хронични инфекции на урогениталния тракт;
• При планиране на бременност (изследването се препоръчва за двамата съпрузи, особено при хронични заболявания на урогениталния тракт)
• Контрол на ефективността на лечение с антибактериални лекарства (контрол се провежда не по-рано от един месец след края на лечението).
• Профилактични скрининг тестове (за откриване на асимптоматични латентни инфекции)
• Мъжки и женски стерилитет.
• За диференциална диагноза на заболявания със сходни симптоми: хламидия, гонорея и др.
Този метод за изследване позволява детекция на патогена в голямо разнообразие от биологични проби- цервикален секрет, уретрален секрет, урина, еякулат,натривка от гланса и др. Възможна е едновременна диагностика на няколко микроорганизма (Хламидия, Микоплазма, Уреаплазма) в една проба.
http://www.lina-bg.com/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4…

Коментари

Само трябва да отидете в някоя от нашите лаборатории и да занесете вида материал !