Публикация

Какво трябва да знаем за износването на ставите?

Износвенето на ставите изисква постоянен ангажимент от страна на болния съвместно с неговия личен лекар и консултанта-ортопед


Лечението на дегенеративните ставни заболявания (износвенето на ставите) е труден и продължителен процес. Широко разпространено схващане е, че заболяването обхваща определена става или стави, но това не е така. Обикновено се засяга целия организъм. Отделна става може да има по-изразени оплаквания и вниманието на болния да се фокусира върху тях.

Не е вярно, че се засягат и само възрастните. Голяма част от нашите болни са под 40 години, имаме дори пациенти на 20-25 годишна възраст.

 Как започва заболяването?

Разпространеното схващане е, че износването на ставите е свързано със силни болки. Това обаче невинаги е така. Най-често оплакванията са леки, обикновено сутрешна скованост, непостоянни слаби болки, които често се увеличават при претоварване или промяна във времето. Оплакванията лесно се повлияват от прием на обезболяващи или при покой. Това, което нашите пациенти трябва да знаят е, че не бива да пренебрегват тези първи симптоми на едно от най-честите заболявания - артрозата. Това е моментът, когато те трябва да вземат мерки за да предотвратят или забавят хода на болестта.

Как можем да лекуваме артрита?

Бих казал, че износвенето на ставите изисква постоянен ангажимент от страна на болния съвместно с неговия личен лекар и консултанта-ортопед. Основното което целим при нашите болни е да облекчим оплакванията им и да спрем прогреса на заболяването. Това изисква редовно проследяване на състоянието на пациента от лекуващия го ортопед. Износването на ставите е в пряка връзка с натоварването им. Т.е. колкото повече ги претоварвате, толкова по-голяма е вероятността те да се износят. Тук трябва да отграничим претоварването от нормалната двигателна активност. Ние наблягаме и винаги съветваме нашите болни повишат своята двигателна активност. Движенията в засегнатите стави предотвратяват развитието на контрактури и свързаните с тях ограничения в движенията и куцане. Движението без претоварване освен това не е свързано с болки. Не на последно място движението в ставата е това, което подобрява храненето й. Ставният хрущял не е кръвоснабден и се храни от вътреставната течност. Освен смазване на ставата, друга основна функция на ставата е храненето на ставния хрущял. Когато ставата е обездвижена движението на хранителни вещества е силно затруднено и хрущялът допълнително страда. Затруднява се неговата нормална функция. Дори и да приемаме лекарства и хранителни добавки с цел подхранването му, тяхното усвояване ще бъде неефективно при липса на двигателна активност. Поради доказаните вредните последствия от претоварването на ставите водещо до износването им съветваме нашите болни и да регулират теглото си. Дори и 5-6 килограма по-малко могат да се окажат решаващи за изчезване на оплакванията и забавяне или спиране на процеса на износването на ставите.

Коментари

Здравейте доц.Кинов на 38г. съм и имам износена става на десния крак,от това не мога да си свивам крака нормално,а само донякъде,моят ортопед проведе лечение с препарати 2 физиотерапии и при вчерашното посещение ми каза,че трябва да се смени ставата ,интересно ми е Вие какво мислите по въпроса и колко дълго мога да продължа подържащо лечение без операция?Благодаря предварително!

Дима Димитрова
13 мар 2015 09:35

Много полезна и интересна статия. Дали мога да си позволя да попитам доц.Кинов какви биха били последствията ако не се направи операция на скъсани коленни връзки? Касае се за скъсване при спорт . От тогава непрекъснато има болки в коляното. Благодаря предварително!

Д-г Георгиева, състоянието на сина ви може и трябвя да бъде контролирано клинично. Най-добре е на две години. Обективизирането е възможно с ЯМР. За мекотъканните увреди идеята ми допада.

Doc.Kinov,statiyata e chudesna.Imam edin lichen vqpros ,sinqt mi predi 6 god.skqsa chatichno predna krqstna vrqzka na kolyanoto.Razminahme se s operaciyata,no iskam da popitam ima li obektivno izsledvane ,koeto periodicheski bihme mogli da pravim i da sledim sqstoyanieto na kolyannata stava.Sega toi e na 24g..Vidimo mozhe li nesto da podskazhe 4e nestata vqrvyat na zle.Ako vi e vqzmozhno napishete nesto za tezi metodi za prosledtavane sqstoyanieto na stavata.Blagodarya.Pozdravi.Izvinete me che nyamam kirilica na kompa.

Ина  Димитрова
12 мар 2015 15:53

Много добре написана статия - ясно и разбираемо.