Публикация

Засилен контрол на летище Пловдив заради грипа

Днес епидемиолозите ще проверят готовността на болниците да приемат пациенти със симптоми на опасния щам и наличието на медикаменти за лечение при евентуална зараза.


Екипи на РИОКОЗ извършват инструктаж на летище Пловдив за това какви мерки да бъдат предприети, за да не се допусне евентуална зараза със свински грип на територията на областта.

Това съобщи директорът на инспекцията д-р Янка Барганова.

Епидемиолог и специалист от отдел нехранителни обекти проверяват хигиенното състояние на помещенията и санитарните възли. Издадено е предписание на летището да бъде осигурено медицинско лице, което да проверява здравния статус на пристигащите пътници.

Според д-р Барганова, особено внимание трябва да се обърне на пасажерите, идващи от рискови страни и ако са с повишена температура и симптоми на остро респираторно заболяване, да бъдат насочвани към инфекциозната клиника.

От РИОКОЗ и РЦЗ са изпратили предписания и до всички лекари и специалисти в доболничната помощ.

Общопрактикуващите лекари трябва да свалят подробна анамнеза на хората с грип, които са се завърнали от страни с разпространение на щама на новото заболяване, да взимат проби, които ще се изпращат в референтната лаборатория в София.

Днес епидемиолозите ще проверят готовността на болниците да приемат пациенти със симптоми на свински грип и наличието на медикаменти за лечение при евентуална зараза.

„На инфекциозната клиника ще бъдат доставени допълнителни количества от медикаментите тамифлу и римантадин в случай, че по време на почивните дни има съмнения за заболели.” - обясни д-р Барганова.

Тя уточни, че на територията на цялата област се засилва надзорът на респираторните заболявания, като всеки ден ще се изпращат справки за заболелите в здравното министерство.

Инспекцията подготвя специална листовка с информация за свинския грип.


Коментари