Публикация

Кашлицата - най-честият симптом при заболявания на дихателните пътища (ВИДЕО)

Самоцелното подтискане на кашлицата може да затрудни дишането и да доведе до усложнения, предупреджава педиатърът д-р Клара Балджиева


Анатомичните и физиологични особености при децата благоприятстват развитието на респираторните инфекции, а най-чест симптом на заболяванията на дихателната ситема е кашлицата. Сама по себе си кашлицата не е заболяване, а защитен рефлекс на огранизма за изчистване на дихателните пътища от попаднали в тях чужди частици и секрети. Същевременно кашлянето може да бъде симптом и на много сериозно заболяване, каквото е тежката бактериална пневмония, предупреждава д-р Клара Балджиева, педиатър в Медико-дентален център "Кристал" - София.  

Според сециалиста по детски болести спирането на кашлицата не бива да бъде самоцел, тъй като препаратите, които подтискат кашлицата, могат да доведат до потискане и на центъра дишането на детето. Освен това, когато се подтисне кашлицата се блокира отделянето на бронхиалните секрети и възпалението се разширява. 

Родителите не винаги знаят дали да дават средства, които да облекчат кашлицата или такива, които да подпомогнат отделянето на секретите, обяснява д-р Балджиева. За подпомагане на благоприятния изход от заболявания на респираторния тракт при деца над една година тя препоръчва сиропа Ентитус. Той е съчетание от екстракти от 7 индийски билки, които едновременно действат откашлячно и облекчават кашлицата, без да я подтискат. Билковият сироп Ентитус помага на детето да изкашля по-лесно секретите, без да се задави и без да повърне. Същевременно билките в Ентитус подпомагат отбъбването на отока на белодробните пътища и инфекцията протича по-леко. Сиропът влияе благоприятно и върху болките в гърлото и дрезгавия глас.

Коментари

При мен и алергична кашлица често се появява, особено ако съм в помещение, в което се пуши, започвам да кашлям и не мога да се спра.