Публикация

Как да се справим с въшките с естествени средства ?

​Въшки! Звучи страховито и кара околните да бягат през глава. Чували ли сте твърдението че въшките обичат чистотата?


Въшки! Звучи страховито и кара околните да бягат през глава. Чували ли сте твърдението че въшките обичат чистотата? Наистина – никой не е застрахован, въшките нямат респект към образование, социален статус, нито пък имат други предразсъдъци. Ценните сведения за природния начин за отстраняването им дължим на Кейти Мей, автор в nourishingsimplicity.org, която е третирала въшки много пъти и има богат опит.

Кейти Мей твърди, че методът на лечение е отличен, а ние се осланяме на нейния опит, защото предпочитаме природните средства пред химикалите, особено когато лекуваме деца. Въшките са упорити, а химикалите против тях може да предизвикат алергии и дерматит при дълга употреба.

Когато говорим за въшки, трябва да се имат предвид няколко факти:

  • Въшките могат да живеят в продължение на 30 дни.
  • Гнидите (яйцата на въшките) се отделят трудно, защото са прикрепени към основата на косъма с нещо като „лепило“.
  • Въшката няма да започне да снася яйца, докато не стане на 10 дни.
  • Въшките предпочитат чистите глави.
  • Въшки смучат кръв, те не могат да оцелеят далеч от гостоприемника си (човека) за повече от ден-два.

За отстраняване и профилактика на въшките се препоръчват следните билки и етеричните им масла:

  • Лавандула
  • Вратига
  • Розмарин
  • Чаено дърво

Нашите 10 съвета как да се справим с въшките

  1. Маска за коса. Смесват се чаша кокосово масло с някои или с всички изброени по-горе етерични масла. Цялата глава се намазва леко с маслото. Оставя се за поне 8 часа, за да се задушат въшките – те могат да задържат дишането си горе-долу толкова дълго (невероятно, но факт). Маската може да се остави да престои през цялата нощ, като се покрие главта с шапка за баня. На сутринта косата се измива.
  2. Билков спрей против въшки. Въшките не понасят този спрей – той не само убива гнидите, но им пречи да се захващат за косъма – затова е подходящ както за борба с въшките, така и да се ползва при хора, които са изложени на контакт. Спреят се пръска върху косата, без да се мокри и се оставя така цял ден. Ароматът изветрява за около час.

Ето нашата рецепта:

Вариант с етерични масла: смесват се 4 чаши ябълков оцет и по 20 капкиетерични масла от лавандула, розмарин, вратига и чаено дърво, разбъркват се добре и се наливат в пръскалка.

Вариант с изсушените билки: смесват се 3 чаши ябълков оцет с 20 капки масло от чаено дърво, добавят се по половин чаша изсушени лавандула, вратига и розмарин – сместа престоява 2 седмици, прецежда се и се налива в пръскалка.

3. Добър гребен – гъст, за предпочитане метален, с малки канали, за да може да измъква гнидите от косъма. След сресване е добре да се провери с пръсти дали всички гниди са измъкнати

4 .Проверка и отстраняване на въшките и гнидите с пръсти (някои го наричат „бране на въшки“). Косата се разделя на сектори и кичури и върховете на пръстите се прокарват по дължина на космите. Гнидите се отстраняват като се издърпват надолу по косъма. Ако сложите гнида между ноктите си и я сплескате, тя ще издаде ясен пукащ звук, когато е жива, ако не – значи сте измъкнали празна обвивка.

5. Нагряване. Нагряването е сигурен начин за убиване на въшките.
След къпане косата се подсушава преди сресване на въшките и гнидите. Може да се прекара и нагрята плоска маша през косата – това убива въшките и поврежда лепливото вещество на гнидите и направо ги изпича. Четките за коса и гребените, които ще се използват, е добре да престоят в гореща вода за около 20 минути. Можете да добавите спирт, ако желаете.

6 . Не споделяйте принадлежности – това е един от най-лесните начини да се разпространят въшките. Гребени , четки, кърпи, шапки или легла – въшките се разпространяват като пожар.

Разделете косата на части и щателно прекарайте гребена през цялата коса. Дръжте чаша гореща вода с вас, така че да потапяте гребена, за да бъдат убити всички живи въшки. Старателното отстраняване на въшките по този начин може да отнеме няколко часа.

7. Добавете етерични масла към шампоана си – добавянето на изброените по-горе масла може да служи както за борба с въшките, така и за превенция при контакт с въшки.

8. Изсушаване. Постелките и дрехите, които се използват е добре да се сушат в сушилня в продължение на 20-30 минути. Някои съветват да се изпере с гореща вода и после да се суши, но само сушенето също е достатъчно.

9. Замразяване. Ако някои вещи не могат да бъдат сушени в сушилня, може да бъдат поставени във фризера за около 2 дни –въшките ще умрат в тези условия.

10. Изолация. Ако не може да изсушите някои вещи в сушилнята или не може да ги оставите във фризера, сложете ги в затворен сак за една седмица. Така може да изолирате и обезпаразитите одеяла, препарирани животни и др.

Казват, че някои кръвни групи са по-малко обичани и спохождани от въшките. За това няма твърди доказателства и ако не сте от тези късметлии, надяваме се, че нашите съвети за предпазване ще държат въшките настрана от вашия дом и от децата, когато отиват на зимен или летен лагер.

Коментари

Дима Димитрова
13 мар 2015 09:36

Има въшки, особено когато времето се затопли, това е проблем, който си съществува и то е реален не само за децата, ами и за родителите.

Засърбя ме главата само като чета:) не съм чувала за въшки от години

Тина Малинова
12 мар 2015 17:01

Аз не съм имала тея гадини откакто си боядисвам косата. Явно окислителя на боята ги мори ама на малкия няма как да му боядисам косичката та беше довлякал у дома едно лято след ученически лагер

Много,много интересно. Не знаех, че ако затворя дрехите в сак, въшките ще измрат. А като чета този материал разбирам, че пресата за коса също би свършила идеална работа в борбата с въшки.

Етерични масла звучи по-добре от гас мас оцет. Още помня тази смрад...