Публикация

При рака на дебелото черво, най-важна е първата операция (ВИДЕО)

Добре е пациентите да се насочват към центровете с голям опит, защото ракът на дебелото черво изисква комплексен подход – оперативно лечение, лъчетерапия, химиотерапия, имунотерапия


Оперативният подход е основен момент в лечението на колоректалния карцином. Първата операция е от изключително голямо значение за живота и бъдещето на пациента. За да се избегне риска от рецидив, много е важно да се отстрани както самият тумор, така и лимфната система в съответния регион. 

В наши дни пациентите имат право сами да изберат къде да се лекуват, но моята препоръка е те да се насочват към центрове и университетски болници с голям опит. Защото ракът на дебелото черво изисква комплексен подход – включва както оперативна намеса, така и лъчетерапия, химиотерапия, имунотерапия.
За успешния изход от лечението е важно карциномът на дебелото черво да бъде установен в ранен стадий. За съжаление в България все по-често диагностицираме болни в III и IV стадий. Когато говорим за контрол на карцинома на дебелото черво и ректума, трябва да имаме предвид, че става дума за процес, който включва първична и вторична профилактика, скринингови програми. Скринингът предполага диагностициране на заболяването в неговия предклиничен стадий, когато не се наблюдава изявена клинична симптоматика. Тогава решението е много по-лесно, бързо и ефективно. Резултатите от скрининговите програми се отчитат след 10-15 години, като оценката е свързана с намаляване на заболяемостта и на смъртността.
Препоръчително е при всеки дискомфорт болният да се обръща към специалист. При колоректалния карцином се провеждат различни изследвания за установяване на заболяването – изследвания за кръв в изпражненията, ректално туширане при ниските тумори на ректума, фиброколоноскопия. Фибриколоноскопията позволява както стопроцентова диагностика на рака на колона и ректума, така и възможност за взимане на биопсия, което определя и по-нататъшното поведение в лечението на колоректалния карцином. 

Коментари

Уважаеми колега, Туморите на дебелото черво и ректума в началото на заболяването имат неспецифична клиника. Водещият симптом на първо място е дискомфорта. Той е и най-заблуждаващ, тъй като пациентите се адаптират към него и в даден момент те го приемат като нещо нормално. При туморите на десния колон, проявата на заболяването може да бъде анемията, особенно при възрастни хора. Често пъти тези пациенти се насочват към хематологичните клиники. Туморите в зоната на ректум-сигмата се прояват най-често с картината на спастичен колит и едва в по-къснато развитие на заболяването могат да настъпят субилеусни явления. За туморите на ректума са характерни проявите на промяната на режима на дефекациите, чувство за непълноценно изхождане, наличието на видима кръв в изпръжненията, което често пъти заблуждава пациента, както и лекаря и поставя диагнозата „ хемороиди”. При тези случаи е задължително ректалното туширане. При жените трябва да се изключи вагинално кървене. Не трябва да се пропускат и перианалните фистули, които могат да замаскират аналния карцином. Това са общо взето началните прояви на туморното заболяване на колона и ректума. Разгънатата клинична картина е известна на всички. От задължителните изследвания са ректално туширане, по възможност тестове за търсене на окултна кръв в изпръжненията и фиброколоноскопия с биопсия. СЕА и СА-19-9 могат да насочат до известна степен лекаря да започне по горе споменатите диагностични процедури за поставяни на диагнозата. Честотата на заболяването нараства след 50 годишна С поздрав Проф. П. Куртев

Prof.Kurtev,bihte li se spreli i obqrnali vnimanie na tova ,koi simptomi biha ni nakarali da se obqrnem kqm specialist....nachalnata simptomatika ,ako ima yasnota po toya vqpros.Iskam da pitam tumorniya marker dostatqchen li e za postavyane na diagnozata rak na debeloto chervo.I tova izsledvane mozhe li da se pravi profilaktichno,na kolko godini,ili sled kakva vqzrast.BLAGODARYA.POZDRAVI.!

Дима Димитрова
13 мар 2015 09:32

Искам да изкажа възхищението си пред това, което правите, за да съхраните здравето и живота на хората!