Публикация

Модерна операция на менискус запазва движението на колянната става (ВИДЕО)

Операцията на менискуса е по-елегантна, понася се много добре от пациентите и е по-надеждна. След интервенцията те водят напълно нормален начин на живот.


Най-честата травма в колянната става, заради която се налага да извършваме оперативна интервенция, е увредата на менискуса. Това е една структура във вид на триъгълник, която има три зони. Най-тънката почти не е кръвоснабдена, средната има кръвоносни съдове, а най-добре кръвоснабдена е така наречената червена зона, намираща се близо до ставната капсула.

Когато нараняването, скъсването на менискуса е в червената зона, ние можем да го възстановяваме. Но ако времето за това възстановяване е пропуснато или травмата е прекалено тежка, се налага менискусът да се извади. Тогава в колянната става се получава огромен дефект и ние не можем да гарантираме нормална работа на ставата, а от тук се нарушава двигателната способност на съответния крак. Менискусът е един вид амортисьор на коляното и когато той е увреден, най-късно до 10 години в ставата се развиват артрозни процеси. Те са свързани не само с ограничение на движението и деформация на ставата, но и със силни хронични болки. Когато такава травма е настъпила при млад човек, който иска да е физически активен, да спортува и да живее нормално, трябва да се търси решение за пълно възстановяване на ставната функция.

С напредъка на медицината, на оперативните техники и технологии и с откриването на нови материали възможностите за възстановяване след спортни травми са несравнимо по-големи. Един от най-успешните методи е чрез присаждането на изкуствен менискус. Това става по време на артроскопска операция, т.е. през малки отвори в ставата, без цялостно отваряне. Тази операция е показана при млади хора и при спортисти, които обаче са приключили активната си кариера. При тази операция наблюдаваме едно много добро възстановяване на функцията на ставата, което позволява нормален и активен начин на живот. Изкуственият менискус е направен от специален полиуретан, който много добре се съчетава с тъканите в коленната става. До момента точно в това беше проблемът, че не можеше да се намери материал, който естествено да се съчетава с човешките тъкани. Днес вече можем да кажем, че прилагаме коленна хирургия на по-високо ниво, благодарение на тези нови медицински изделия. Операцията е по-елегантна, понася се много добре от пациентите и е по-надеждна. Чрез нея се избягва инвалидизиране, особено при млади хора и при спортисти. След интервенцията те водят напълно нормален начин на живот.

Коментари

Първо тр преглед да се прецени дали имате индикации за такава операция, след това подготовка на мускулатура и тогава всичко останало. Тел за връзка е 02 8184608

Каква е цената на импланта и как мога да се свържа с Вас д-р Мазнейков ? Какъв е периода на рехабилитация след това,като при обикновенна артроскопия ли?

Всъщност всички операции на коляното са насочени за да се съхрани хрущяла. Един от начините е като трансплантираме менискус за да може кол. ст. да има амортисьор.

В МБАЛ Света София

Каде може да се направи тази операция в България?