Публикация

Проф. Куртева: Добавката с чесън става за дресинг, но не може да лекува рак!

Известната онколожка разобличи в лъжа Наташа Вълкова, която се опита да си осигури пазарен бум с твърденията, че нейният извлек от чесън лекува рак


През последните дни жълтите медии раздухаха темата, че българска хранителна добавка - извлек от чесън, може да излекува рак. Твърдението беше на Наташа Вълкова, която произвежда добавката в Пернишко. Първият официален коментар на експерт бе на проф. Галина Куртева, началник на Клиниката по медицинска онкология в СБАЛ по Онкология в София, пред Нова телевизия. 

„За да може едно лекарство да бъде определено като лекуващо болест, то трябва да премине през клинични изследвания. Чесънът е добре да се използва за консумация, не за лекуване. Няма нищо общо с истината твърдението за свойствата на препарата”, категорична бе проф. Куртева.

„Абсолютно престъпление е да се дава трибуна за такива неща, които не са изпитвани и се търси печалба. Аз просто недоумявам, крайно време е да започнем да говорим неща, които са истина и които не заблуждават хората. Във фондацията идват жени, които казват, че са отказали лечение, защото била „много страшно”, каза от своя страна в студиото на Нова и водещата Нана Гладуиш. Тя допълни, че в момента химиотерапията е единственото доказано лечение за рака.

Професор Куртева коментира, че наистина повечето от медикаментите имат имуностимулиращ ефект, но това не значи нищо. Тя посочи, че производителката на лекарството лъже, като твърди, че то е одобрено от специалист по онкология от София. Става дума за покойната доц. Валентина Цекова, която завеждаше Клиниката по медицинска онкология в ИСУЛ.

„Когато се правят репортажи за подобни препарати, трябва предварително да се търси мнението на лекари и да не се пускат лъжливи твърдения, които могат да объркат хората”, обясни проф. Куртева. Тя бе категорична, че ако има нещо, което показва някакъв положителен ефект, лекарите са първите, които ще го обявят.

„Продуктът е регистриран като хранителна добавка в Агенция по храните. Тя се произвежда в цех, който постоянно се следи от агенцията. Важно е да уточня, че не трябва да бъркаме лекарствено средство с хранителна добавка”, каза Наташа Вълкова, изобретила предполагаемия лек за рак. Професор Куртева обаче призова тя да не злоупотребява с паметта на покойната доц. Валентина Цекова и завърши с красноречивото госпожо, Вие просто лъжете”.

Коментари

д-р Петър Велев
15 мар 2015 15:42

Здравейте, и аз гледах сутрешното предаване. Възмутително поведение с толкова сериозно заболяване! За да дойдат нещата по местата им трябва да се сезира ИАЛ и Агенцията по храните. Това са институциите, които трябва да въведат ред.

​Уважаеми колеги, приятели, Знаете, че до този момент никога не сме ви занимавали със злободневни теми и сме се стремили да предоставяме експертна, обективна и навременна информация. В последните 3 дни буквално бяхме заляти с въпроси за продукти съдържащи чесън. Отговорихме на всички, които се интересуваха и споделихме нашето мнение, че за този продукт няма абсолютно никакви доказателства за действието му върху което и да е злокачествено заболяване. Не можем обаче да останем безучастни, когато днес в сутрешния блок на една от националните телевизии, производителката на въпросния чесън, използва името на покойната Доц д-р Валентина Цекова, на която са кръстени нашите клиники, за да потърси защита от професионалното мнение на Проф Куртева срещу този препарат. Подкрепяме изказаното мнение и отношение на Проф Куртева и заявяваме, че Доц д-р Валентина Цекова нито е изследвала, нито е препоръчвала подобен продукт, без дори следи от доказателства за влияние върху онкологичните заболявания! С уважение, Онкологични клиники Доц д-р Валентина Цекова

Дима Димитрова
13 мар 2015 11:04

Възмутена съм как тази шарлатанка Наталия използва страданието на хората и надеждата им. Аз гледах репортажа за нея и там изрично се внушаваше, че това нещо с чесъна лекува. Такива измамници трябва да бъдат спирани и обществеността да разбере, че мамят, а не да им плащат хиляди левове с надежда за лечение.