Публикация

Министър Желев: Нужни са 4 млн. лв. за мерки срещу мексиканския грип


Министерството на здравеопазването ще поиска от правителството 4 милиона лева за финансиране на мерките срещу разпространението на новия грипен вирус, който до момента е изолиран в 11 страни.
На следващото заседание на Министерския съвет ще бъде внесено предложение за закупуване на нови 100 хиляди дози противовирусни препарати, термокамери и друга апаратура.

Това съобщи на летище София министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев. Той се завърна от среща в Люксембург, на която министрите на здравеопазването от страните в ЕС обсъдиха общи мерки за ограничаване на заразата.

„Прави се всичко възможно да се ускори създаването на ваксина срещу новия вирус. За това ще са необходими между 4 и 6 месеца.” – заяви министър Желев.

На срещата е бил поставен въпросът за възможността всички страни от общността да закупят ваксина за своите граждани, независимо от икономическото си положение.
Засега не е ясно каква ще бъде цената на ваксината, нито дали при разпределянето на количествата ще има квоти за отделните държави.

Взето е решение за общи мерки в рамките на общността, насочени към лечение и превенция на заболяването. Участниците са се ангажирали с подобряване на координацията между страните и осъществяване на по-добра комуникация със СЗО и Европейския център за превенция и контрол върху заболяванията.

Усилията ще бъдат насочени към информиране на населението.

„Няма място за тайни. Хората трябва да знаят каква е ситуацията и как да реагират. Мерките, които се предприемат у нас са аналогични на тези в другите европейски страни. Осигурени са екипи на всички гранични пунктове, установени са дежурства в РИОКОЗ.” – увери д-р Желев.

Той поясни, че европейските страни няма да предприемат ограничаване на пътуванията, защото на практика подобна мярка е неефективна.

По препоръка на Световната здравна организация новият вирус вече няма да бъде наричан „свински грип”, тъй като наименованието е подвеждащо. Експертите подчертават, че става дума за нов тип човешки вирус, който се предава по въздушно-капков път между хората, а не чрез консумация на свинско месо.

Според данни на СЗО от днес, потвърдените случаи на заболяването в Мексико са 156, а починалите са 9. В САЩ, където вирусът отне живота на двегодишно мексиканче, общо са регистрирани 109 заразени. Заболелите в Канада за 34, в Испания – 13. По трима души са регистрирани във Великобритания, Германия и Нова Зеландия, а в Израел – двама. В Австралия, Холандия и Швейцария има по един потвърден случай.

Health.bg припомня, СЗО обяви пета степен на опасност от пандемия.



Коментари