Публикация

Уникална за Южна България ендоскопска операция ще направят ортопеди в УМБАЛ „Свети Георги“

Гост-хирургът от Медицинския университет в Истанбул проф. д-р Йонус Сюзен ще извърши артроскопия на тазобедрена става


Уникална за Южна България ендоскопска операция – артроскопия на тазобедрена става, ще бъде направена в понеделник, 16 март, в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“. 

Миниинвазивната интервенция ще извърши ортопедът от Медицицинския факултет на Медицинския университет в Истанбул проф. д-р Йонус Сюзен, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Владимир Ставрев.
Пациентът е жена на 40 години с начални артрозни промени в тазобедрената става. Артроскопията при пациенти на тази възраст е за предпочитане пред поставянето на импланти. Съвременните методи в ортопедията залагат на запазването на тазобедрената става за колкото се може по-дълъг период, обясни проф. Ставрев. По този начин имплантирането се забавя за по-късна възраст или изобщо не се стига до него. Предимствата на артроскопията са в по-малките оперативни разрези, по-краткото следоперативно възстановяване на пациентите и по-ниската честота на следоперативни усложнения и болка.
Артроскопията на тазобедрената става, подобно на всички артроскопски процедури, е минимално инвазивна хирургична интервенция, използвана за визуализация, диагностика и лечение на вътреставни заболявания. С помощта на малки кожни разрези, през които преминават специална оптична система и инструменти, се дава възможност на хирурга да извърши оглед на ставата и различни реконструкции на увредени участъци от нея.
Тъй като тазобедрената става е сравнително по-труднодостъпна и е заобиколена от масивна мускулатура и дебела капсула, артроскопските операции при нея са с по-голяма сложност, отколкото тези на колянната и раменната стави.
През юли миналата година проф. д-р Йонус Сюзен отново бе гост-хирург в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“. Тогава той извърши операция за поставяне на изкуствена тазобедрена става на 67-годишен мъж. 

Коментари

Поздравления. Имаме нужда от такава високо специализирана техника.

Успех на лекарите и успешна да е за пациента.

Поздравления, Влади. Желая ви успех в развиването на тази съвременна техника.