Публикация

Световният ден на аутизма преминава под знака на толерантността


Под мотото "Сам, но не самотен" преминава у нас Световният ден на аутизма, който се отбелязва днес по инициатива на ООН.
Това съобщи за health.bg Мирена Велкова, председател на асоциация „Аутизъм”.

Големият брой новодиагностицирани случаи на аутизъм в световен мащаб дава основание да се говори за епидемия.
Преди 10-15 години в различни района на планетата от това заболяване са страдали между 2 и 5 деца на 10 000.

Данните от 2008 г. показват, че сега едно на всеки 150 деца е с такава диагноза. Според специалистите, въпреки по-голямата прецизност на съвременната диагностика, числата показват недвусмислено, че заболеваемостта значително е нараснала.

Целта на Световния ден на аутизма е да се повиши информираността за това заболяване.
Специалистите отбелязват, че обществото като цяло не е информирано за предизвикателствата, с които се сблъскват хората с такава диагноза, както и със затрудненията, свързани със социалните им умения и спецификата на изграждане на контакти и усвояване на знания.

„У нас едва през последните няколко години се заговори за проблемите на хората с аутизъм.
Със съдействие на родителското сдружение са преведени първите книги за аутизма и са организирани първите обучения за специалисти и родители. Бяха събрани първоначалните средства за създаването на първия специализиран център в страната за работа с аутистични деца.” – коментира Мирена Велкова.

Проектът за създаването на центъра е осъществен от асоциация „Аутизъм" със съдействието на МТСП и Столичната община, и с финансовата подкрепа на фирмите Globul и Colliers International.
През март 2009 се навършиха две години от неговото създаване.

Един от основните проблеми е невъзможността да бъдат обхванати всички нуждаещи се. Към момента специалистите в центъра работят с 40 деца.

„Големият брой на чакащите и постоянните запитвания на родителите за възможност за повече занимания показват, че само този център не е достатъчен, още повече, че децата могат да го посещават само за почасови занимания.” – поясни Мирена Велкова.

На 26 март центърът беше посетен от президента на Ирландия Мери Макалийс, която е патрон на родителската организация Inclusion Ireland. Тя беше впечатления от професионализма и любовта, с която специалистите обграждат децата.

„Нашето искрено желание е да съдействаме за това обществото ни да разбере повече за аутизма. Да бъде по-толерантно разбиращо към различните деца – това ще даде по-добра основа те да бъдат по-адекватно и пълноценно интегрирани.” – каза в заключение председателката на асоциация „Аутизъм”.


Коментари