Публикация

Мощен антиоксидант, поддържащ младостта - авокадо

Авокадото едновременно подхранва кожата, тонизира, възстановява и топи килограмите, отлагайки старостта


Авокадото предпазва от състаряване и спомага отслабването

Традиционните диетолози продължават да настояват за нискомаслена диета и въпреки новите доказателства не престават да демонизират здравословните мазнини като маслото. Най-странно от всичко е, че те обявяват авокадото за храна-табу, която трупа мазнини по ханша.

А ето каква е истината: Въпреки че авокадото (Persea americana) е най-мазният плод, от него не се пълнее. Напротив, установено е, че авокадото

държи кантара под контрол.

При едно изследване 61 пациенти с наднормено тегло следвали една и съща диета за отслабване, но половината от тях заменили ежедневния прием от 30 грама растително масло с едно и половина авокадо – 200 грама. Тези, които консумирали авокадо, отслабнали също толкова, колкото и пациентите от другата група, въпреки че поемали много повече мазнини.

Aвокадото помага на отслабването, защото засища. Хора с наднормено тегло, които изяждат по половин авокадо на обяд, уверяват, че след това апетитът им намалява.

Авокадото е истинска антиейджинг храна, която дори съхранява теломерите. Известно е, че те действат като биологичен часовник. При деленето на клетките теломерите се скъсяват и предават информация на клетките да се състаряват. Именно тогава организмът започва да развива симптомите на остаряването.

Едно от веществата, които ускоряват скъсяването на теломерите, е хомоцистеинът. Тази аминокиселина е показател за възпаленията в организма. Според учените високите стойности на хомоцистеин в кръвта могат да утроят скоростта, с която се скъсяват теломерите. А това означава повече признаци за остаряване, като бръчки и отпусната кожа. Хомоцистеинът препятства достъпа на теломеразата – ензима, който е необходим за възстановяването на теломерите. Вредата от него е двойна – първо хомоцистеинът скъсява теломерите, а след това блокира ензима, който поправя щетите. Хомоцистеинът може да се измери с обикновен кръвен тест. Само че няма препарати за неговото понижаване. Високото ниво може да се неутрализира с приемане на фолиати (витамин B9). Изследванията показват, че хората с високи нива на фолиати в кръвта имат по-дълги теломери. И обратно, теломерите на хората с ниски нива са по-къси.

И ето тук идва ползата от авокадото

Само половин плод съдържа 121,5 микрограма фолиати. Освен авокадото, други богати източници на фолиати са телешкият черен дроб, лещата, фасулът, аспержите, спанакът и броколито. Фолиева киселина може да се приема и като хранителна добавка. Препоръчителната доза е 800 микрограма на ден.

Авокадото е полезно и когато се налага директно върху кожата.

То е богато на витамините A и E и омега-3 мастни киселини. Тези вещества предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи, които я увреждат и състаряват. Маслото от авокадо се абсорбира лесно от кожата. То прониква дълбоко в епидермиса, опъва кожата, прави я по-еластична и изглажда бръчките.

Специалистите препоръчват маслото от авокадо и за овлажняване на кожата. Достатъчно е да намажете кожата само с няколко капки, защото то е много гъсто. Подходящо е да се прилага вечер преди лягане. Много ефикасно е да се маже върху деликатната кожа около очите за намаляване на бръчките.

Важно е на етикета на маслото от авокадо да е отбелязано, че то е студено пресовано и не е рафинирано, за да сте сигурни, че няма да третирате кожата си с химикали.

Маслото от авокадо е прекрасно антиейджинг средство, защото едновременно подхранва, възстановява, пази и овлажнява кожата. 

Коментари