Публикация

Кардио Център „Понтика“ стартира профилактична кампания за пациенти, преживели инсулт

От този понеделник, 16-ти март, в Кардиоцентър "Понтика" започват безплатни прегледи със скенер за пациенти,които са имали инсулт. Необходимо условие за преглед е болните да носят епикриза и предходен скенер на главен мозък.


От този понеделник, 16-ти март, на телефоните на болницата 056 89 38 60/ 61, 62-, или онлайн в сайта:

www.pontica.eu, за безплатен преглед със скенер могат да се запишат пациенти, които са имали инсулт и удостоверят с медицинска документация това.

Необходимо условие за преглед е болните да носят епикриза и предходен скенер на главен мозък.

Една от най-честите причини за появата на инсулт е каротидната патология - заболявания на сънната артерия, която е основен съд, който снабдява мозъка с кръв.

Тя включва различни по степен промени - от задебелени стени, различно по степен стеснение (стеноза) до пълно запушване (тромбоза) на артерията.

Симптомите на тези промени са разнообразни - от пълна липса на оплаквания до развитие на мозъчносъдова болест. Най-леката форма на това заболяване е асимптомната мозъчносъдова болест. При нея са налице неспецифични прояви като главоболие, замаяност, нарушения на паметта, намалена работоспособност, емоционална лабилност, безсъние, проявяващи се след пренапрежение и стресови ситуации.

Преходните нарушения на мозъчното кръвообращение (транзиторни исхемични атаки) включват огнищни мозъчни прояви като говорни нарушения, слабост и изтръпване в крайниците, нарушено равновесие, зрителни нарушения, които продължават от няколко минути до 24 часа.

При исхемичния мозъчен инсулт тези прояви са значително по-тежки и не отзвучават за едно денонощие. Мозъчният инсулт често води до смърт или до тежка инвалидизация на болния, струваща много средства и грижи за близките, държавата, социалните служби и причиняваща мъки за болните.

Високоспециализиран метод за предотвратяване и лечение на мозъчен инсулт се прилага в специализираната болница по кардиохирургия кардиоцентър „Понтика”. Той се нарича каротидно стентиране и се прилага от специалистите в отделението по инвазивна кардиология, които извършват отпушването на сънните (каротидни) артерии през малка дупчица на кожата през артерията на крака. Каротидното стентиране се извършва в случаи при стеснения на вътрешната каротидна артерия, по-голямо от 75% и при наличие на симптоми, свързани с това стеснение - транзиторни исхемични атаки или предходни мозъчни инсулти.

„Каротидното стентиране е златен метод за лечение на каротидни стенози, в пъти по-не рисков и щадящ от оперативно лечение”- казва управителят на „Понтика” инвазивният кардиолог д-р Мариана Контева. Тя обяснява, че резултатите при стентиране на каротидните артерии са почти еднакви с резултатите от оперативното лечение (каротидна ендартеректомия). Методът, който прилагат в лечебното заведение обаче, е много по-нетравмиращ и по-малко инвазивен за пациентите и няма необходимост от постоперативна рехабилитация.

Доктор Контева възнамерява да превърне каротидното стентиране в рутинна дейност в „Понтика“. В най-скоро време ще бъде сформирана прицелна група от пациенти, застрашени от инсулт, преживели такъв, или страдащи от мозъчносъдова болест.

Точно на тези пациенти, които преминат безплатните прегледи на скенер, разчитат инвазивните кардиолози, за да могат да получат базови скринингови данни.

„Ще акцентираме на най-важната задача - профилактиката, а именно- откриването на леките форми на мозъчносъдовата болест преди развитието на мозъчен инсулт, както и лечението на наличните промени в съдовете след инсулт с цел предотвратяване на нов инцидент, който обикновено е по-тежък и нерядко фатален.“- казва тя.

Специалистите включват сред причинителите на тежката каротидна стеноза атеросклерозата, възрастта, тютюнопушенето, захарният диабет, заболяването на лявата главна коронарна артерия и трисъдовото засягане, както и преживян инсулт.

„В Понтика се стремим непрестанно да бъдем в час с последните новости, както професионално, така и технически”- казва д-р Контева. „За целта няма инвазивен конгрес, или курс, който да не сме посетили с колегите ми. Медицинската апаратура в кардиоцентъра е на световно ниво, но най-важни са специалистите, които имат знанията и уменията да работят с нея. В медицината трябва да се стремиш да вървиш напред, за да бъдеш равен на другите. В инвазивната кардиология нещата се случват буквално за месеци, тъй като това са най-авангардните методи на лечение.

Интересът към тях е много голям, защото те са по-щадящи, много ефикасни и болният бързо се връща на работа и в семейна среда.

Бургазлии трябва да са уверени, че в Бургас се прави медицина, неотстъпваща по нищо на най-големите кардиологични болници”- допълва д-р Контева.

Коментари