Публикация

Бялото вино увеличава риска от потъмняване на зъбите

От значение е храната, която се консумира заедно с него...


Американски учени са установили, че бялото вино съдържа киселина, която увеличава риска от потъмняване на зъбите, съобщи HealthDay News.

За целите на проучването екип от Нюйоркския университет е провел експеримент със зъби от крава, тъй като повърхността им е подобна на човешките. Зъбите са били потопени съответно в бяло и червено вино, и в черен чай в рамките на един час.

Резултатите показват, че киселинността на бялото вино прави зъбите по-податливи на образуване на петна при консумация на чай и някои храни.

Бялото вино не променя цвета на зъбите от само себе си, от значение е храната, която се консумира заедно с него, поясняват учените.

Досегашните проучвания показваха, че червеното вино носи най-голяма „отговорност” за оцветяването на зъбите, но проучването на екипа от Ню Йорк добавя нови доказателства.

Коментари