Публикация

Белодробна минава под шапката на МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Пловдив

Болницата оцеля по волята на здравния министър д-р Петър Москов


Белодробната болница ще мине под управлението на "Св. Пантелеймон", като процесът ще бъде плавен, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. В четвъртък на сесия на Общинския съвет ще бъде избран управител. До това решение на община Пловдив се стигна, след като през миналата седмица министърът на здравеопазването Петър Москов каза, че Белодробната болница няма да се закрива и ще работи по 8 клинични пътеки.

В момента в нея работят около 40 души, като половината от тях ще бъдат прехвърлени в новото фтизиатрично отделение в УМБАЛ "Св. Георги". За шеф ще бъде назначен досегашният управител на Белодробна д-р Веселин Давчев.

Кметът припомни, че двете основни причини общината да разкрие новото белодробно отделение към УМБАЛ "Свети Георги" са големите дългове на Белодробна болница, стигнали в един период до 4 млн. лв. Дори сега, след като общината покри част от тях, задълженията са 1.2 милиона лева, отбеляза кметът. Според него другата причина е, че в новото туберкулозно отделение условията са много по-добри за пациентите. "В старата Белодробна болница климатизация се правеше, като се отваряха прозорците, а в новото отделение тази система е модерна. Разликата между старата Белодробна болница и новото отделение е все едно да сравниш общежитие с петзвезден хотел", заяви Иван Тотев. 

Градската управа прави опити да закрие Белодробна болница от години, не те срещнаха съпротивата на пациентите, персонала, синдикатите и огромна част от медицинската общественост в Пловдив.

Коментари