Публикация

Мозъчна стимулация - как да преборим безсънието, главоболието и стреса

Всеки от нас, в някой момент от живота си, а може би и доста често, е изпитвал чувство на страх, тревожност, депресия, безсъние, главоболие или нежелание за започване на нови неща.


Всеки от нас, в някой момент от живота си, а може би и доста често, е изпитвал чувство на страх, тревожност, депресия, безсъние, главоболие или нежелание за започване на нови неща. Колкото и да е невероятно много хора мечтаят за едно - да се наспят, да се почувстват отново отпочинали и заредени и да спрат да мислят постоянно за работа и проблеми.

Учени твърдят, че един от надеждните и съвременни методи за борба с напрегнатото ежедневие е мозъчната стимулация, при която се използват напълно физиологични стимули като звук и светлина за естествено подпомагане на мозъка.

Известни личности като Деми Мур, Бърт Рейнолдс, Патрик Суейзи, Куинси Джоунс (продуцент на албума "Thriller" на Майкъл Джаксън) и много други, използват мозъчната стимулация, за да релаксират след тежкия напрегнат ден и възвърнат творческия си заряд.

Освен борбата със стреса, научни изследвания сочат, че чрез мозъчна стимулация може значително да се подобри концентрацията, паметта и творческото въображение, както и да се постигнат върхови постижения в спорта, обучението и професионалната кариера.

Какви са механизмите за постигане на всичко това?

Здравият мозък извършва множество важни функции едновременно , произвеждайки най-разнообразни честоти на мозъчните вълни. При днешния напрегнат начин на живот, нашите мозъци произвеждат твърде много бета честоти, които се свързват със състояния като тревожност, страх и паника.

Ако сме в състояние на релаксация и покой, нашият мозък произвежда Алфа вълни, а когато творим или фантазираме сепоявявати Тета вълните.

Огромният стрес, под който сме подложени постоянно, води до дисбалансиране на мозъчните вълни. За да възстановят тяхното равновесие, много хора търсят спасение в медитацията или аеробните упражнения, при които се увеличава алфа и тета дейността на мозъка.

За съжаление обаче, алкохолът и наркотиците също са един лесен и бърз вариант за отпускане след тежкия ден и не малко хора злоупотребяват с тях.

Има множество научни публикации, свързани с употребата на светлинни и звукови устройства за мозъчна стимулация, чрез които се постига именно този баланс на мозъчната активност, която спомага даден човек да е във върхова форма.

Ето къде можем да търсим приложение на мозъчната стимулация, за да подобрим нашия живот:

Мозъчната стимулация има доказана роля вразвитието на творчеството , креативността и подобряването на интелекта и е подходяща за актьори , професионални спортисти , учени, изобретатели и бизнесмени ;

Спомага за по-лесното възстановяване след тежък ден , преодоляването на хроничната умора и същевременно повишава издръжливостта на стрес;

Преодоляване на безсънието и проблемите със съня.

Мозъчната стимулация е отлична възможност за всеки човек да започне да използва пълния потенциал на мозъка си и да направи живота си много по-успешен. Но все пак да не забравяме, че дори просто да започнем да спортуваме по малко, или да се включим в група по танци, рисуване или медитация, ще сме направили първата крачка към един по-спокоен и щастлив живот.

Коментари

Изненадана съм приятно,не съм знаела до сега,че е имало такъв сайт от който можем да четем за неща,от които много хора се нуждаят,включително и аз.Аз самата страдам от хронична гонартроза и на двете коленни стави,от хронично безсъние и депресия и като връх на всичко от наднормено тегло въпреки всички опити за диети и лечение на ставите с хранителите добавки/най различни марки и видове/които се продават на пазара.Опитвала съм да лекувам безсънието дори с релаксиращата музика в You Tube,но досега безуспешно.Явно е,че се нуждая от компетентни съвети и контакти с добър лекар,който да ми помогне и аз се радвам,че открих такава възможност.Благодаря Ви!