Публикация

МЗ не очаква фалити на университетски болници, застрашени са общинските

Новата здравна карта предвижда преструктуриране на някои лечебни заведения...


Министерството на здравеопазването въвежда европейски стандарти, но не очаква фалити на университетски болници.

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Стоян Стоянов в Плевен, където присъства на срещата между ръководителите на университетските болници.

По думите му, тези лечебни заведения в момента са с минимални дългове благодарение на оздравителната програма, предприета преди три години от бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

Според заместник-министъра, е необходимо техният брой да се редуцира - в момента университетските болници в страната са общо 24, като 19 от тях са на територията на София.

Той даде пример с УМБАЛ „Александровска”, която обединява под шапката си 8 университетски болници.
В бъдеще се предвижда и приватизирането на дейности в тези лечебни заведения.

Д-р Стоян Стоянов поясни, че в момента министерството работи по новата здравна карта, която предвижда преструктуриране на някои лечебни заведения.

Той бе категоричен, че няма да се закриват болници - ще има преструктуриране на отделения, на места ще бъдат разкривани и хосписи за долекуване и продължително лечение. Тази дейност не може да бъде развивана сега, тъй като не се финансира от НЗОК.
Предвижда се в бъдеще да бъде създадена нова клинична пътека, която ще поема следболничното лечение.

„Кризата няма да се усети в университетските лечебни заведения, общинските болници обаче са застрашени – очакват се и фалити.” –
прогнозира д-р Стоянов.

Пой поясни ,че причината е в това, че тези лечебни заведения не получават дотации от държавата и разчитат само на приходите от здравната каса и общинските бюджети. Затова преди месеци МЗ е изпратило указания до общинските болници, за да се предприемат необходимите мерки.

„Въвеждат се евростандартите, а според тях, ако в дадена болница не се извършват поне 1000 операции и 400 раждания тя не е рентабилна. Затова общините трябва да решат какво ще правят с болниците. Решението подлежи на дискусия, защото има отдалечени райони в страната, които няма да бъдат оставени без медицинска помощ.” – допълни заместник-министърът.



Коментари