Публикация

За първи път в Южна България миниинвазивна операция на тазобедрена става

Лекари от клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“ направиха артроскопия на 40-годишна жена


Уникалната за Южна България миниинвазивна операция артроскопия на тазобедрена става бе извършена днес в Клиниката по ортопедия и травматология (КОТ) на УМБАЛ „Свети Георги“. Интервенция направи гост-хирургът от Медицинския факултет на Медицинския университет в Истанбул проф. д-р Йонус Сюзен заедно с началника на КОТ проф. д-р Владимир Ставрев и негов екип.

Тъй като проф. Сюзен за първи път, през 2000 г., въвежда в Турция методът артроскопия на тазобедрена става, той е не само най-добрият консултант, но и най-подходящият хирург в този медицински случай, смята проф. Ставрев.

Пациентката е жена на 40 години от Кричим, която преди две седмици внезапно е получила силни болки вдясно в областта на тазобедрената става. Трудно се придвижвала и не е имало лекарства, които да обезболят мястото за дълго време. Заради сравнително младата й възраст артроскопският метод е за предпочитане пред поставянето на имплант, подчерта проф. Ставрев. Той уточни, че съвременните методи в ортопедията залагат на запазването на тазобедрената става за колкото се може по-дълъг период, за да се забави имплантирането за по-късна възраст или изобщо да не се налага извършването му.

В случая с 40-годишната жена, бедрената кост, която влиза в ацетабуларната ямка – вдлъбнатината на тазовата кост, е в отлично състояние. За сметка на това тазовата кост е била износена, имала е и шипове, а вследствие на тях се е отделяло по-голямо количество ставна течност. След премахването на шиповете с артроскопския метод, ставата ще възвърне предишното си състояние, обясни проф. Ставрев.

Методът е перкутанен – през много миниатюрен ендоскопски разрез, макар че тазобедрената става е сравнително по-труднодостъпна от колянната и раменната стави и е заобиколена от масивна мускулатура и дебела капсула. За да достигнат до засегнатия участък ортопедите днес са използвали екстензионна маса – тя раздалечава бедрената и тазовата кости, като веднага след артроскопията екстензията се прекъсва и костите се връщат в нормалната си позиция. С помощта на специална оптична система и инструменти, които минават през направените миниатюрни разрези, проф. Сюзен е извършил оглед на ставата и е реконструрал увредените участъци от нея.

Предимствата на артроскопията са в по-малките оперативни разрези, по-краткото следоперативно възстановяване на пациентите и по-ниската честота на следоперативни усложнения и болка. На практика един ден след операцията жената ще може да се изправи и да се движи, обясни началникът на Клиниката по ортопедия и травматология ва УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Владимир Ставрев.

Той припомни, че през юли миналата година проф. д-р Йонус Сюзен отново бе гост-хирург в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“. Тогава той извърши операция за поставяне на изкуствена тазобедрена става на 67-годишен мъж.

Коментари

В нашата клиника тези операции се правят от 2009 г. най-напред с проф. Мартинек от Мюнхен, а сега вече самостоятелно. До сега са оперирани около 60 пациенти с Фемуро-Ацетабиларен -Импинджмент или ФАИ